Antalya Körfez Gazetesi Muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre Antalya’nın Korkuteli ve Elmalı ilçesinde  baharın gelmesi ile ürünlerini toprakla buluşturan binlerce çiftçi, yaz aylarının kurak gitmesinden dolayı verimde istenilen rekolteyi yakalayamadı.  Bunun üzerine bir de tarlaları farelerin basması üreticiyi daha da mağdur etti. Hububatları ve köklerini yiyerek beslenen tarla fareleri ekili alanlara ciddi zarar verirken üreticiyi de kara kara düşündürüyor.

ANTALYA'DA FARE İSTİLASI 

Korkuteli ve Elmalı ilçelerinde baharın gelmesi ile ürünlerini toprakla buluşturan binlerce çiftçi, yaz aylarının kurak gitmesinden dolayı verimde istenilen rekolteyi yakalayamadı. Çiftçilerin bu kez ise başı fareler ile dertte. Hububatları ve köklerini yiyerek beslenen tarla fareleri ekili alanlara ciddi zarar verirken üreticiyi de kara kara düşündürüyor. Farelerin bir başka zarar verdiği alan ise yeni meyve fidanları ve üzüm bağları oldu. Tarlaların içerisini adeta delik deşik eden fareler, çiftçileri çaresiz bıraktı. 

“TARLA FARELERİ BAŞIMIZA BELA OLDU”

Son aylarla tarla fareleriyle büyük oranda mücadele ettiklerini söyleyen Gölova Mahallesi sakinlerinden Hüseyin Şallı, “Son birkaç senedir böyle bir fare olayı görmedik. Açık arazilerde bir fare istilası var. Traktörle fare deliklerini kapatıyoruz, ilaç bırakıyoruz ama fayda etmiyor, yetkililerimizden yardım bekliyoruz, önlem bekliyoruz. Biz çiftçi olarak elimizden geleni yapıyoruz ama tarla fareleri başımıza bela oldu” dedi.

“SON YILLARDA FARE POPÜLASYONU ARTTI”

Kış mevsiminin sıcak geçmesiyle fare popülasyonunda bu yıl artış yaşandığını söyleyen Ziraat Mühendisi Esat Çelen, “Fareler yem bitkileri başta olmak üzere sebze ve meyve gibi her türlü alanlardan beslenebiliyorlar. Özellikle toprak altı aksamda bitki köklerine de zarar verebilirler. Tarla fareleriyle biz küçük alanlarda kültürel mücadeleyi öneriyoruz. Derin toprak sürümleri gibi, görülen fare deliklerinin kapatılması, küçük alanların su ve duman altıda bırakılması yöntemleri ile tuzaklardan da mücadelede yararlanabiliriz. Bunlar çözüm olmuyorsa kimyasal mücadele tercih edilebilir. Genellikle zehirli yemler ve çeşitli mikro kapsüller şeklindeki pelet halindeki besinler mücadelede kullanılıyor. Son günlerde bu ilçelerimizde yaz dikimi yapan üreticilerimizden yoğun bir şikayet alıyoruz” dedi. 

Muhabir: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN