Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada hapşırık, göz yaşarması, burun akıntısı, öksürük, ciltte kızarıklık, kaşıntı, dilde veya boğazda şişme gibi belirtilerde kişinin hemen bir uzman hekime görülmesi istendi. Sonbahar aylarına girdiğimiz bugünlerde bu tür belirtilerin kişide alerjik rahatsızlık nedeni oldu dile getirildi.
SONBAHAR’DA ARTIŞ GÖSTERİYOR
Mevsimler alerjiler genellikle sonbaharda artış göstermektedir. Çiçek tozu, ağaç polenlerinden oluşan alerjiler genellikle ilkbaharda görülürken ev tozunun sebep olduğu alerjiler sonbaharda artmaktadır. Göz alerjileri, alerjik nezle ve alerjik astım belirtileri en çok sonbaharda artış gösterir. Alerjiler hapşırık, göz yaşarması, burun akıntısı, öksürük, ciltte kızarıklık, dilde veya boğazda şişme olarak görülebilmektedir.
BU MEVSİME DİKKAT!
Sonbahar mevsimi bu güzellikleri yanında kendine özgü, bazı kişiler için sorun olabilecek sürprizleri de beraberinde getirmektedir. İlkbahar ve yaz mevsimlerinden sonra büyük bir umutla beklenilen sonbahar aylarında da alerjik hastalığı olanları ilgilendiren bazı değişiklikler meydana gelmektedir. Havaların serinlemesiyle beraber rüzgarlar ve rutubet bu dönemde yaşanan iklim değişikliğinin önemli özelliklerindendir. Atmosferik hareketler ve yağışlar ile çok uzak bölgelerden taşınan alerjenler yani polenler ve mantar sporlarına bağlı alerjiler de bu mevsimin sürprizlerindendir. Polenler, rüzgarlar ile çok uzak bölgelerden taşınabilir. Yağmurlarla toprağa düşen polenler kuru yapraklar altında uzun süre kalabilirler. Yürüyüşler ve rüzgarlar ile bu polenler havaya karışıp solunum yolu ile alındığında semptomlara neden olabilir. Rutubet bu mevsimde küf mantarlarının üremesi içinde uygun ortam sağlamaktadır. Yine doğada toprakta, çürümüş bitki artıkları üzerinde büyüyen mantar sporlarına bahçe işleri ile uğraşırken, bu alanlarda yürüyüş yaparken maruz kalabilirsiniz. Bu mantar sporları yine rüzgar ile uzak bölgelere taşınabilir. Rutubetin artması sadece doğada değil aynı zamanda iç ortamlarda, yaşam alanlarımızda da akar (mite) ve küf oluşumu için de uygun şartlar oluşturmaktadır. Evimizde, okullarda ya da işyerlerimizde akar ve küf oluşumuna bağlı olarak yaz aylarından sonra bu alerjenlere bağlı olarak sorunlarımız ortaya çıkmaya başlayacaktır.
ALERJİK RAHATSIZLIK KARŞISINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Sabah saatlerinde polenler yaygın görülmektedir açık havaya çıkarken gözlük ve maske kullanımına dikkat etmelidir. Sabah saatlerinde ev havalandırılmamalıdır. Dışarıda giyinilen giysiler evde mutlaka değiştirilmelidir. Sigara içilen ve havasız ortamlardan uzak durulmalıdır. Alerji kaynağını alerji testi yaptırarak öğrenebilirsiniz.