Antalya'nın Elmalı ilçesinde bulunan ve 850 hektar büyüklüğündeki Avlan Gölü, bu yıl aşırı sıcak hava koşullarının etkisiyle beklenenden çok daha erken kurudu. İklim değişikliğinin etkileri her geçen gün daha da belirgin hale gelirken, Avlan Gölü de bu olumsuz etkilerden nasibini aldı. Gölün kurumasıyla birlikte, bir zamanlar suyla kaplı olan bu geniş alan, koyun ve keçi sürülerinin otladığı bir meraya dönüştü. Göl, 2018 yılında bir futbol sahası kadar kalmıştı. Her geçen yıl bir öncekine göre biraz daha kurak geçince göldeki su seviyesi gözle görülür seviyede azaldı.

KUŞLARIN YERİNİ KOYUNLAR ALDI

Çeşitli kuşların göç yolu üzerinde bulunan göl, bugünlerde sadece bölgede yaşayan birkaç kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Suyun azalması nedeniyle kuşlar göç zamanlarında artık buraya gelmezken, kuruyan alanların büyük bir merayı andırdığı göl tabanında koyunlar ve keçiler sürü halinde otluyor. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından dikilen, göle girip yüzmenin tehlikeli ve yasak olduğunu belirten tabela, su çekilince meraya dönen kurak göl tabanının ortasında kaldı.

BİRÇOK CANLI TÜRÜ OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Antalya Körfez Gazetesinden Ertuğrul Gün'ün haberine göre, bölge halkı ise Avlan Gölü'nün kurumasıyla ilgili endişeli. Su kaynaklarının hızla tükenmesi, özellikle tarım ve hayvancılık gibi yerel ekonominin temel sektörlerini olumsuz yönde etkiliyor. Gölün kuruması, tarım arazilerinin sulanmasını zorlaştırırken, hayvancılık faaliyetleri için de gerekli olan su kaynağının azalmasına neden oluyor. Ayrıca, göl ekosisteminde yaşayan birçok canlı türü de bu durumdan olumsuz etkileniyor.

YEREL YÖNETİMLER SUYU KORUMAK İÇİN HAREKETE GEÇMELİ

Uzmanlar, gölün kurumasının temel nedenleri arasında iklim değişikliği ve su yönetimindeki yetersizlikleri gösteriyor. Artan sıcaklıklar ve azalan yağışlar, su seviyesinin hızla düşmesine yol açarken, yerel yönetimlerin su kaynaklarını koruma konusundaki eksiklikleri de durumu daha da kötüleştiriyor. Avlan Gölü'nün bu kadar erken kuruması, bölgedeki su yönetimi politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koydu. Çözüm önerileri arasında, su tasarrufu ve verimli su kullanımı için bilinçlendirme kampanyaları düzenlemek, su kaynaklarını koruma ve yönetim stratejilerini geliştirmek yer alıyor.

“BURADA SADECE KUŞLARIN İÇECEĞİ SU KALDI”

Gölün tamamen kuruduğunu ifade eden Şaban Dede, “Avlan gölü çok büyük özelliği var. Birçok mahalleye buradan su gidiyor. Sular çekilmeye başladı, Elmalı’da su kalmadı. Daha hızlı su tüketiliyor. Burada sadece kuşların içeceği su kaldı. Avlan gölü kuş ve balık ekosistemi açısında da çok zengindi. Yaban hayatının yerini keçi ve koyunlar aldı. Eskiden buralarda su olurdu ama şimdi yok. 1980 yılında en son göl kurumuş. Maalesef suyun günümüzde boşa akıtılmasından dolayı da bu göl kurudu.

“ÇİFTÇİLİK ZORA GİRDİ, VATANDAŞIMIZ KARA KARA DÜŞÜNMEYE BAŞLADI"

Gölün kıyısında bulunan Göltarla ve Karamık mahalleleri, bu kuraklıktan en çok etkilenen yerler oldu. Elmalı Göltarla (Avlan) Mahallesi Muhtarı Durmuş Sarıkaya, “Kış ayları çok kurak geçti. Avlan gölü tam olarak dolmadı. Son günlerde son 10 yılın en yüksek sıcaklık değerlerini yaşıyoruz. Avlan gölü Elmalı’nın yer altı sularını destekliyordu. Bu sular desteklenemeyince Arif köyünde şelale kurudu.

"DEVLETİN KOTA KOYMASI GEREKİYOR"

Vatandaşlarımız narlarını nasıl sulayacağını düşünüyor. Diğer taraftan ilçede önlenemeyen bir seracılık artışı var. Devletin buna bir kota koyması gerekiyor. Bunun akabinde sondaj kazılıyor. Elmalı’nın tüm köylerinde 100 metrede nerede ise su kalmadı.  3 yıl önce buralarda su vardı. Avlan gölü aslında kuşların uğrak yeridir. Onlar da su çekilince gelmez oldu. Tarımsal ve balıkçılık alanında zarar gördük. Sular çekilince gölün zemini koyunlara kaldı. Onlar burada otlamaya başladı. Çiftçilik zora girdi, vatandaşımız kara kara düşünmeye başladı" dedi.

“BİZİM MAHSULLERİMİZ KURUMAYA BAŞLADI”

Karamık Mahalle Muhtarı Erhan Koca, ”Gölde birkaç çatlak var bunların kapatılması gerekir. Gölün suyu bu çatlaklardan yer altına gidiyor. Biz bunu defalarca dile getirdik, toprak çekilerek kapatılması gerekirdi. Kuraklıktan dolayı bu yıl daha erken kurudu. Bizim mahsullerimiz kurumaya başladı. Hayvancılık bitti. Şuanda gölde hayvanlar otlamaya başlıyor. Göl varken mahsullerimiz daha güzel oluyordu” sözlerine yer verdi.

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN