Sadece meyvede değil sebze ürünlerinde de aşırı fiyat artışı dikkatlerden kaçmıyor. Mevsiminde yeşil fasulyenin kilosu 80 liradan satılıyor. Diğer yandan domatesin kilosu market ve manavlarda 25 ile 35 lira arasında değişiyor. Yaşanan bu tablo karşısında ise vatandaşlar kiloyla almak yerine artık ürünleri tek tek almaya başladı.

ANTALYA TİCARET BORSASI NEDENLERİNİ ARAŞTIRDI

Antalya Ticaret Borsası’nın açıkladığı Temmuz verilerine göre, ildeki hallerde domates, sebze ve meyve miktarında rekor seviyede azalma var. Fiyatlarındaki artış da son 8 yılın ortalamasının en yüksek seviyesinde. Temmuz’da Antalya hallerindeki domates miktarı geçen aya göre % 39,78, geçen yıla göre %31,35 oranında azaldı. Domatesin fiyatı da geçen aya göre % 70, geçen yıla göre de % 124,76 yükseldi. Sebze rekoltesi % 52,59 azalırken, yıllık fiyatı %89,83 arttı, meyvenin yıllık üretimi % 44,15 azaldı, fiyatı da yıllık % 57,09 oranında yükseldi.

 

İKLİM KRİZİ TARIMI TEHDİT EDİYOR

İklim krizinin tehdit ettiği gıda güvenliği tüm dünyanın ortak sorunu. İspanya, Fransa ve İtalya gibi Akdeniz ülkeleri, özellikle son iki yıldır çok ciddi kuraklık yaşıyor. Bunun yanı sıra, gıda ihracatında başı çeken ülkelerden Hollanda, Polonya ve Pakistan da iklim krizi sebebiyle düşen rekolteler sonucu uluslararası piyasada pasif kalıyor. Tüm bunlara rağmen dünyada gıda fiyatları azalma eğilimindeyken, Türkiye’de artış gösteriyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) gıda fiyat endeksi, yıllık bazda yüzde 11,8 geriledi. Türkiye'de aynı dönemde gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 61 yükseldi. Türkiye ve dünya gıda pazarında yaşanan tüm bu gelişmeler, artan nüfusla birlikte iklim krizinin gıda güvenliğini her geçen gün daha çok tehdit edeceğini gösteriyor. Uzmanlara göre yapılabilecek en doğru şey, iklimi çok iyi gözlemleyerek planlı tarım yapmak.

Muhabir: BÜLENT ÖNER