Antalya'nın Kaş ilçesinde, "Barak kilimi" dokumacılığının yeniden canlanması amacıyla "Yöresel Ürünler Turizmle Buluşuyor" projesi hayata geçiriliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde BAKA tarafından desteklenen bu projeyle, geleneksel dokuma sanatı turizmle buluşuyor ve aile ekonomisine katkı sağlanıyor.
UNUTULMAYA YÜZ TUTAN EL SANATI CANLANIYOR
300 yıl önce Gaziantep'ten göç eden vatandaşların evlerinde başlayan kilim, seccade, yolluk, heybe gibi barak ürünlerinin dokuması, teknolojik gelişmelerle unutulmaya yüz tutmuştu. Kaş Belediyesi, bu zengin el sanatını yeniden canlandırmak için harekete geçti.
PROJEYE KATILAN GÖNÜLLÜ KADINLAR
Kaş Belediyesi tarafından düzenlenen proje kapsamında, Boğazcık Mahallesi'ndeki eski okul binası sosyal yaşam alanına dönüştürüldü ve geleneksel dokumacılığı yaşatarak aile bütçelerine katkı sağlamak isteyen gönüllü kadınlar yer aldı. Bu kadınlar sayesinde tezgahlar yeniden canlandı.
TURİZME KAZANDIRILAN BARAK KİLİMLERİ
İlçe merkezine 75 kilometre uzaklıkta yeniden ses getirmeye başlayan tezgahların üretimi, kentin turizmine kazandırılacak. Başkan Ulutaş, bu projenin kültürel zenginlik oluşturacağını ve köyüne de gelir, istihdam sağlayacağını ifade etti.
Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş: "Bu zenginliğimizi geleceğe taşımak istiyoruz. Proje sayesinde kültürümüzü yaşatırken köyümüze de bir gelir, istihdam sağlanmış olacak."
GÖZ NURU DOKUMALAR
Barak kilim dokuyan Fatma Çalışkan, bu el sanatının eskiden köyü için önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirtti. Yöresel kadınlar tarafından yöntemlerle dokunan kilimler, ekonomiye yeniden kazandırılıyor. Çoğunlukla iki yüzü de kullanılan, kendine has renk ve desenlere sahip Barak kiliminin yedi çeşidi bulunuyor.
Proje kapsamında Kaş ilçe merkezinde teşhir alanı kurulacak ve kadınlar, ürünlerini burada sergileyip turistlere satış da yapabilecek.
Koyundan kırkılan yünün güneşte kurutulması, boyanması ve dokuma tezgahlarına aktarılmasıyla ilmek ilmek dokunan Barak kilimleri, geleneksel sanatın geleceğe taşınmasının yanı sıra ekonomiye de katkı sağlayacak.
KÜLTÜREL MİRASIN CANLANMASI
Antalya'nın Kaş ilçesinde başlatılan bu önemli proje, geleneksel dokuma sanatının sadece unutulmamakla kalmayıp, turizmle bütünleşerek ekonomiye canlılık kazandırmasını sağlıyor. Bölge insanının kültürel mirasına sahip çıkması ve devlet destekleriyle bir araya gelmesi, gelecek nesillere zengin bir miras bırakıyor.