Ekim ayı itibariyle Antalya’daki tüm üniversiteler ders başı yapmış oldu. Ancak şehirde giderek büyüyen barınma krizi yüzünden farklı şehirlerden üniversite eğitimi için gelen birçok öğrenci için durum hala belirsizliğini koruyor. CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Hasan Şahin, barınma sorununu Antalya’da sadece öğrencilerin değil ailelerinde yaşadığını anlattı.
DEVLET YURTLARI YETERSİZ KALDI
Üniversitelerin yeni eğitim öğretim sezonu yaklaşırken Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait devlet yurtları, konaklayacak öğrencilerin kayıtları yapıldı. Geçen sene depremzedelere tahsis edilen yurtlar, yeni sezon öncesi yeniden öğrenciler için hazırlandı. Bölgedeki KYK yurtlarında öğrencilerden geçen yıl aylık alınan 450 lira konaklama bedeli bu yıl 570 lira oldu. Yüksek kiralardan kurtulmak için öğrencilerin yoğun olarak başvuru yaptığı bu yurtlarda şu sıralar ciddi başvurular yapıldı. Ancak Antalya'da yurt yetersiz kaldı. KYK yurdu başvurusu olumlu sonuçlanan öğrenciler, devletin sağladığı bu imkandan faydalanıp yurtlardaki odalarına yerleşti. Yurt çıkmayan öğrencilerse okul başlayana kadar başlarının çaresine bakacak. Özel yurtlar için istenen aylık fiyatlar ise ev kiralarıyla yarışır durumda.
AKP İKTİDARININ ESERİ
Cumhuriyet Halk Partisi Muratpaşa İlçe Başkanı Hasan Şahin, üniversite öğrencilerinin yanında ailelerinde Antalya’da barınma sorunu yaşadığını anlattı. Şahin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“AKP iktidarının 21 yılda yaptıkları ne yazık ki bizi bu noktaya getirdi. Antalya’da üniversitelerde eğitime başlandı fakat çok sayıda öğrenci halen barınma sorununu çözemediği için şehre gelemedi. Bu konuda yerel yönetimlerin çabaları var ancak KYK yurtları yeterli olmalı. KYK yurtlarının yetersizliği nedeniyle öğrenci kardeşlerimizin bazıları henüz ders başı yapamadı. Öğrenciler şehre geldikleri zaman barınma sorununu çözmek zorundalar. Kültür Mahallesinde küçük bir dairenin aylık kirası 10 bin lira. Dört öğrenci bir araya gelip bu dairede yaşamak isteseler bile kişi başı 2 bin 500 lirayı nasıl verecekler. Bu durum sadece Kültür Mahallesinde değil Dokumada da diğer mahallelerde de aynı.”
ÇOK SAYIDA ÖĞRENCİ BARINMA SORUNU NEDENİYLE DERS BAŞI YAPAMADI
Yurda yerleşemediğinden ev tutma seçeneğine yönelen öğrenciler içinse şartlar gün geçtikçe zorlaşıyor. Pandemi, ekonomik kriz ve kuzeydeki savaş derken ortaya çıkan yoğun göç ortamında öğrenciler için başlarını sokacak bir yer bulmak neredeyse imkansız. Çünkü günübirlik kiralamalar çoğaldıkça kiralık ev ilanları yok denecek kadar azaldı, nadir rastlanan kiralık ev ilanlarında ise 1 oda 1 salon stüdyo tipi dairelere bile öğrenci bütçelerini aşan kiralar isteniyor. Kampüse yakın yerlerde yüksek kira bedellerine, çift kira tutarında depozito, emlakçı komisyonu gibi masraflar da ekleniyor. Astronomik seviyelere tırmanan emlak piyasasında bütçelerine uygun bir alternatif bulmak için aylardır ev peşinde koşturan birçok öğrenci, eğitimin başlamasına rağmen çaresiz bir şekilde barınma sorununa çözüm arıyor.