Antalya’nın Demre ilçesinde yürütülen Aziz Nikolaos Kilisesi kazıları, antik çağlara ait sırların ortaya çıkmasıyla bilim dünyasını heyecanlandırdı. Bu kazılar, kültür ve tarih meraklıları için büyük bir ilgi odağı haline geldi.
YENİ BİLGİLER IŞIĞINDA LİKYA TARİHİ
Kazı başkanı Doç. Dr. Ebru Fatma Fındık öncülüğünde yürütülen kazılarda, geçen sezon bulunan kitabeler üzerinde yapılan incelemeler sayesinde Likya tarihine dair önemli bilgilere ulaşıldı. Myra isimli antik kent ve kentin koruyucu tanrıçası Artemis Eleutheria’nın isminin geçtiği kitabeler, kazı ekibini oldukça heyecanlandırdı.
BULUNTULARIN ANALİZİ VE ÇEVİRİSİ
Doç. Dr. Ebru Fatma Fındık, bu kitabelerin Viyana Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Prof. Dr. Thomas Corsten tarafından okunup tercüme edildiğini ifade etti. Ayrıca, ilginç sonuçlar veren kitabe üzerinde Prof. Dr. Thomas Corsten ile Hamburg Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kaja Harter-Uibopuu'nun da araştırma yürüteceğini belirtti.
MEZAR SOYGUNCULARINA KARŞI KANUNLAR
Antik dönemde mezarların soygunculara karşı korunması adına birtakım kanunlar mevcuttu. Doç. Dr. Fındık, bu kanunların antik dönemde geçerli olduğunu, fakat Bizans’ın bu mezarları tahrip ederek parçalarıyla kiliselerini ve diğer yapılarını inşa etmekten kaçınmadığını vurguladı. Bu durumun, ziyaretçilerin kilise duvarları ve zeminde pek çok lahit yazıtı ile karşılaşmasına yol açtığını ifade etti.
KİTABELERİN ÖNEMİ
Kitabelerin okunması, yaklaşık 2 bin yıl önceki Myralılar hakkında en doğru bilgilere ulaşılması açısından büyük önem taşıyor. Doç. Dr. Fındık, bu yazıtların, kentin tarihinin yazılı belgeler ışığında anlaşılmasına katkı sağladığını umduğunu belirtti.