Kumluca Tunç Çağı Batığı Kazı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz ve ekibi, 60 metreye kadar olan derinliklerde yürüttükleri araştırmaları artık daha derin seviyelere taşıyabiliyor. Üç boyutlu görüntüleme ve kazı yaparak eser çıkarma özelliklerine sahip robotlar, arkeologların 500 metre derinliğe kadar ulaşmalarını sağlıyor.
TEKNOLOJİNİN ARKEOLOJİYE KATKISI
2001'den beri Antalya kıyılarında su altı kazı çalışması yapan ekip, geminin sonar cihazları sayesinde derinliklerdeki batıkları robotlarla belgeleyebiliyor. Bu teknoloji, dünya tarihine ait önemli eserlerin gün yüzüne çıkmasında yeni bir dönem başlatıyor.
"Örneğin 200 metre derinlikte bir batık bulduk. Sonar cihazlarımızla 3 boyutlu deniz tabanından görüntü alabiliyoruz. Türkiye, dünyada bunu yapabilen iki, üç ülke arasında. Türkiye'de su altı arkeoloji kazılarında ilk defa robotlar kullanılarak kazı yapılıyor. Robotlar kazıda büyük bir adım." - Doç. Dr. Hakan Öniz
DÜNYANIN EN ESKİ TİCARET GEMİSİ
Antalya'nın kıyı şeridinde yer alan batıklar arasında, 2018'de bulunan Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı'nın dünyanın en eski ticaret gemisi niteliğinde olduğu belirtiliyor. Bu kazının 50-55 metre derinliklerde yürütüldüğü, teknolojinin bu noktada büyük bir katkı sağladığı vurgulanıyor.
DALIŞ KAZALARINA KARŞI ÖNLEMLER
Doç. Dr. Hakan Öniz, dalgıçlar için oluşabilecek risklere karşı gemide 5 kişilik basınç odası bulundurduklarını belirtiyor. Su altı arkeologlarının genel olarak en emniyetli dalış metodunu tercih ettiklerini ve robotlar sayesinde riski sıfıra indirmenin mümkün olduğunu aktarıyor.
GELECEĞE BAKIŞ: DERİNLİKLERE İNMEYİ MÜMKÜN KILAN TEKNOLOJİ
Öniz, gemideki teknolojiyle artık 500 metreye kadar kazı yapabildiklerini, ilerleyen yıllarda 2-3 bin metreye inebilen robotlar imal edilebileceğini ifade ediyor. Bu sayede, deniz tabanının derinliklerine ulaşmayı mümkün kılan teknoloji, tarihin daha da derinliklerine yolculuk yapılmasına olanak tanıyacak. Tarihin sırlarının gün yüzüne çıkmasında önemli bir adım olan bu teknoloji, Türkiye'nin arkeolojik araştırmalarında dünya standartlarını yakalamasını sağlamaktadır. Bilim ve tarih meraklılarının, Kumluca'da ortaya çıkan Tunç Çağı batıkları sayesinde, geçmişe dair daha fazla bilgi sahibi olmaları bekleniyor.