Konyaaltı Liman ve Gürsu mahalleleri başta olmak üzere, cadde refüjleri çocuklu dilenci kadınlar, engelli yaşlı erkek dilenciler veya araçlardaki insanların duygularını sömürerek bir şeyler satmaya çalışan çocuklarla dolu.
ACIYIP PARA VERİRSENİZ SUÇA ORTAK OLURSUNUZ
Acıyıp para verseniz bir türlü, kafanızı çevirseniz vicdanınız sızlıyor. Ancak işin gerçeği göründüğü gibi değil. Bu dilencilerin çoğu organize olarak çalışıyor. Kucaklarındaki çocukları madde bağımlısı, kumarbaz ya da alkolik ailelerden kiraladıkları konusunda pek çok haber ve araştırma var. Antalya’da kırmızı ışık, pek çok kavşakta en az 80 saniye trafikte durmak zorunda olma hali. Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre, kırmızı ışıkta durmamak, trafik güvenliğini tehlikeye sokmak ve cezai yaptırım gerektiren bir suç. Ancak dilencilerin ısrarlı tacizleri zaman zaman kırmızı ışığa yakalanmamak için türlü çareler aramasına neden oluyor.
KİRALIK ÇOCUKLAR İLE DİLENİYORLAR
Kırmızı ışıkta duran araçların yanına gelerek dilenen kişiler hem sürücülerin dikkatini dağıtıyor hem de yasal olmayan bir eylemde bulunuyorlar. Bu kişiler, genellikle yabancı uyruklu, çocuk veya engelli olup, insanların duygularını sömürmekteler.
Belediye Zabıta ekipleri,
"Biz ilk başlarda ne olduğunu tam anlayamadık. Bir süre sonra çocuklar değişmeye başladığında fark ettik. Bunlar birbirlerinin çocuklarını o gün gidecekleri bölgeye göre kiralıyormuş. Bunun adı insan ticareti. Güvenlik güçleri ve savcılık makamı bu konuyu mutlaka bu yönden yeniden değerlendirmeli. Dilenciler hakkında 'insan ticareti' suçundan adli işlem yapılmalı" diye sorunun büyüklüğünü dile getirdiler.
Dilencilerin kucağındaki bebeklere şefkat göstererek para veren vatandaşların, aslında suça ortak oldukları ve çocukların sömürülmesine göz yumdukları uyarısı sık sık yapılıyor. Çünkü bu şekilde kazanç sağlandığı sürece vicdan sömürüsü devam edecek. Türk filmlerine bile konu olan dilenci sorunu giderek büyüyüp, Özellikle Büyük şehirlerde, Antalya gibi turizm merkezlerinde büyük sorun oldu bile.
E-DEVLET ÜZERİNDEN ŞİKAYET EDEBİLİRSİNİZ
Kırmızı ışıktaki dilencileri şikâyet etmek isterseniz 112 veya 155’i aradığınızda belediyeyi aramanızı öneriyorlar. Çok ısrarcı olduğunuzda bilgi alıyorlar ancak gelen giden olmuyor. Bu durumda bulunduğunuz belediyeye veya ilgili kurumlara başvurabilirsiniz deniyor. Belediyeler, dilencilikle mücadele için çeşitli önlemler almaktadır. Örneğin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dilencilik yapan kişileri tespit ederek zabıta ekiplerine bildirmek için bir mobil uygulama geliştirmiş. Ayrıca, e-Devlet Kapısı üzerinden İç İşleri Bakanlığı e-Belediye Bilgi Sistemi İstek Şikâyet Talebi hizmetini kullanarak, belediyenize istek, şikâyet veya talebinizi iletebilirsiniz…
KIRMIZI IŞIK DİLENCİLERİ KABAHATLAR KANUNUNA GÖRE CEZALANDIRILIYOR
Antalya Büyükşehir Belediyesi, dilenciliğin engellenmesi için zabıta ekiplerinin bu yıl yaptığı çalışmalarla ilgili, özellikle yabancı uyruklu dilencilerin çokluğunun Antalya’da büyük sorun olduğunu belirtiyor. Zabıta ekipleri,
‘’Belediyelerin aldığı önlemlere rağmen, dilencilerin sayısı azalmıyor. Bu nedenle, vatandaşların da bu konuda duyarlı olması ve dilencilere para ya da yiyecek vermemesi gerekiyor. Ayrıca, dilencilik yapan kişileri gördüğünüzde, belediyeye veya polise bildirmeniz önemli. Yaz aylarının gelmesi ve turizm sezonunun başlamasıyla zabıta, polis ve jandarma hepimiz dilencilere karşı mücadele ediyoruz. Biz yakalayıp teslim ediyoruz, ancak 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'na göre para cezası ödeyip serbest kalıyorlar, Zabıta tarafından tutulan tutanakları imzalayan dilenciler cezayı ödeyemeyeceklerini belirterek zabıta karakolundan çıkarak tekrar dilencilik yaptıkları bölgelere geri dönüyor." diye süreci özetlediler.
Çözüm olarak dilencilikle ilgili yeni yasaların ve uygulamaların hayata geçirilmesinin gerekliliği, dilenci sayısının sürekli artmasından belli oluyor. Dilencilik yapanlar gerçek ihtiyaç sahipleri değil, bunu iş olarak görüp, vicdan sömürüsünü kullananlar.