Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, göreve başlamasının birinci yıl dönümü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında kentin en büyük sivil toplum kuruluşu olan ATSO'yu kentin en büyük lobi kuruluşu olma yoluna soktuklarını anlattı. ATSO'nun kuruluş tarihine dikkat çekerek "141 yıllık çınarın gölgesindeyiz" diyen Bahar, " Türkiye'nin dördüncü büyük odası olduklarına dikkat çekerek "Kente karşı, Türkiye'ye karşı sorumluluklarımız var." dedi.
BAHAR: ŞEHİR İÇİN ÇALIŞIYORUZ
"Antalya bizim gözbebeğimiz." diyen Başkan Bahar,
"Bu şehirde doğduk, bu şehir için kederleniyoruz ve en iyisi olmasını istiyoruz. İlkleri yapmak için çalışıyoruz. Bu şehir bizim büyük sevdamız. 141 yıllık çınarın gölgesindeyiz. 60 bin üyeye sahibiz, günde 40 yeni kayıt yaparak Türkiye'nin 4'üncü büyük odasıyız. Yabancı şirket sayısında İstanbul'un ardından ikinci sıradayız. ATSO'yu Antalya'nın en büyük sivil toplum kuruluşu olma yolundan, ikinci yola sokmayı tercih ettik. 'ATSO, Antalya'nın en büyük lobi kuruluşudur' diyoruz. Bu da şehir için çalışmak demektir" diye konuştu.
GÜNÜBİRLİK EVLERDE YASAL DÜZENLEME ŞART
Bahar, yabancıların aldıkları konutları turizm sezonunda vatandaşlarına kiralamasının, 'kiralık tatil evleri' sistemine yönelimin konaklama sektöründe 'kayıt dışı' ekonominin oluşmasına neden olduğunu anlattı. Günübirlik ev kiralamaya yönelik yasal düzenlemenin yetersizliğini dile getiren Bahar,
"Yabancıların satın aldıkları evi kiraladığı söyleniyor. Doğru. Binaları alıp apart otele dönüştürdüğü doğrudur. Kayıt dışı ekonomi kaybolmadıkça yapısal reform, vergi adaletinden, iş barışından söz edilemez. Gelişen şartlar, pandemi, Rusya- Ukrayna savaşı kayıt dışını ülkemizde patlatmış durumda. Gelişen şartlara çözüm bulmalıyız. Bunları kanunlaştıracak, yasal zemine oturtacak konuları görüşmeliyiz. Günübirlik evler konusunda yasal düzenlemeye ihtiyacımız var. Kanun teklifi TBMM'de. Bunun ilave ile taçlandırılması gerekir. Büyük oranda gerçekleşti ama yeterli değil. 100 gün sınırı getirildi, belge alma kriteri, kimlik bildirimi ve apartman sakinlerinden muvafakat alma zorunluluğu getirildi" diye konuştu.
KİRA SINIRLAMASI ÇÖZÜM OLMADI. ÇARE ENFLASYONUN DÜŞMESİNDE
Gazetecilerin, Antalya'daki kiralık ev fiyatları hakkında sorusu üzerine Bahar şöyle konuştu:
"Kira artışı yüzde 25 ile sınırlandı, adliyeler davayla doldu. Burada serbest piyasa çalışmalı. Eskiden emekli şehriydi. Şimdi emekliler gelmek istemiyor. Memurlar gelmek istemiyor. Serbest piyasanın çalışması gerekiyor. Enflasyon düşünce kiralar gerileyecektir. Konut sorununun sebebi sadece alınan göç değil. Türkiye'de konut stoku düştü. Konut açığı tamamlandığında kiralar düşecektir"