İklim değişikliğinin etkisinde kalan ormanların korunması ve gelecek nesillere taşınmasına yönelik düzenlenen çalıştay Antalya’da başladı. Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, Orman Genel Müdürlüğü Tarım ve Orman Uzmanı Başmüfettiş İsmail Belen ile Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, toplantıda konuşmalarını gerçekleştirdiler. Toplantı Cuma günü sona erecek.

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

İklim Değişikliğinin Ormancılık Üzerindeki Olumsuz Etkileriyle Mücadeleye Yönelik Doğa Temelli Çözümlere (NbS) İlişkin Kılavuz Eğitimi” Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda başladı. Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, toplantının açılış konuşmasında küresel iklim değişikliğine dikkat çekti. Dikici açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Orman Bölge Müdürlüğümüzce de benimsenen doğa temelli çözüm anlayışının, küresel iklim değişikliği azaltım ve uyum çabalarına pratik katkısı sebebiyle, iklim değişikliğinin etkisi altındaki ormanların korunmasını, restorasyonunu, genişletilmesini ve sürdürülebilir yönetimini desteklemek için ormancılıkta önemli uygulama fırsatları bulmuştur. Bu anlayışı ormancılık ve iklim değişikliği politika ve stratejilerine entegre etmek ve sürdürülebilir orman yönetimi ve iklim dostu ormancılık uygulamalarının en iyi örneklerini dikkate alarak kendilerine uyarlamak isteyen ülkeler için değerli bir kaynak olarak hizmet edecek olan anlayışın ele alınacağı eğitim programımızın hayırlara vesile olmasını ve başarılı geçmesini dilerim.”

TEMELLİ ÇÖZÜM ÖRNEKLERİ

Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz konuşmasında,

FAOSEC bölgesinin ve ülkelerin teknik kapasitelerin ve iş birliği olanaklarının güçlendirilmesini amaçlayan rehber iklim değişikliğinin ormancılık üzerindeki olumsuz etkileriyle mücadele etmek adına doğa temelli çözüm örneklerini tanıtarak, yerel, uygun maliyetli ve kanıtlanmış çözümleri teşvik ederek ortak kalkınma hedeflerine katkıda bulunacaktır. " ifadesine yer verdi.

 

ÇALIŞTAY CUMA GÜNÜ SONA ERECEK

Daha sonra Orman Genel Müdürlüğü Tarım ve Orman Uzmanı Başmüfettiş İsmail Belen konukları tek tek tanıtarak proje hakkında bilgi verdi. Öğleden sonra bilimsel sunumlarla devam eden toplantı Perşembe günü Taşağıl Orman İşletme Müdürlüğünde, olası yangınları önlemek ve zararlarını en aza indirmek için “Yanan Orman Alanlarının Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Tesisi Projesi (YARDOP)” kapsamında yangına dirençli türlerden keçiboynuzu, defne, servi, zakkum, frenk inciri, menengiç, sumak, hünnap vb türlerle yangın müdahale zonlarında ve yerleşim birimlerinin etrafında ağaçlandırma çalışmalarının yapıldığı YARDOP uygulama sahalarına teknik gezi düzenlenecek.  Eğitim çalıştayı Cuma günü akşamına kadar devam edecek.

Kaynak: AA