Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinin ardından iktidar da muhalefet partileri de kongre sürecine girdi. Önümüzdeki aylarda yapılacak kongrelerde yerel seçim öncesi partilerin yönetimleri yenilenecek. CHP’nin kasım ayı başında yapacağı büyük kurultayda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun değişim yanlısı ekiple yarışması bekleniyor. HDP eş başkanlarının görevi bırakmasının ardından partinin çalışmalarının aktarıldığı Yeşil Sol Parti’nin de eylül sonu, ekim başında gerçekleşecek kongresinde tüm yönetim yenilenecek.

 

AK PARTİ’DE KURULTAY YARIN

14-28 Mayıs seçimlerinin galibi iktidar cephesinde de kongre süreci yaşanıyor. AK Parti olağanüstü kongre için 7 Ekim tarihini karara bağladı. Cumhur İttifakı’nın ana ortağı MHP de olağan kongre takvimi için ekim-kasım ayında uygun bir takvim planlıyor. Kongreler tamamlandıktan sonra hızla yerel seçim çalışmalarına başlanacak. İlçe ve il kongrelerini yapmadan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu değişikliği için olağanüstü kongre kararı alan AK Parti’nin yeni dönem kadrolarının kimlerden oluşacağı merak konusu. AK Parti Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tek genel başkan adayı olacağı kongrede kapsamlı bir değişiklik beklentisi var. Meclis seçimlerinde istisnasız üç dönem kuralını uygulayarak yüzde 60’ı geçen bir yenilenme gerçekleştiren AK Parti’nin kongrede de bu oranda değişiklik yapması sürpriz olmayacak görünüyor. Antalya’da kurultayla birlikte MYK’ya girmesi beklenen isimler merak konusu olurken, Ak Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin, Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı ve Ak Parti MYK Üyesi Menderes Türel’i ziyaret etti.

 

MHP KURULTAYLARIN ARDINDAN YEREL SEÇİM HEDEFİYLE SAHADA OLACAK

AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı 31 Mart seçimleri için 2019 yılında olduğu gibi yine işbirliği yapmaya hazırlanıyor. Liderler ilk mesajlarını verdi ama işbirliğinin detayları iki partinin kongrelerinin ardından belirlenecek. AK Parti ve MHP’den görevlendirilen heyetler ön bir çalışma yapacak. Daha sonra bu çalışma liderlerin onayından sonra uygulamaya geçecek. MHP’li yetkililere göre yerel seçim için temel ölçüt “mevcudu muhafaza etmek, 2019 seçimlerinde muhalefete geçen belediyeleri yeniden kazanmak” olacak. Bu hedefi gerçekleştirmek için de 2019 seçimlerinden farklı olarak işbirliği yapılan bazı illerde değişiklik olabileceği kaydediliyor.

 

OYLARI BÖLME PLANI

AK Partili yetkililere göre AK Parti ya da MHP’nin ittifak yaparak tek adayda uzlaşacağı kentler iki partinin oylarının birbirine çok yakın olduğu kentler olacak. Böylece oyların bölünüp aradan yüzde 35 gibi oranlarla muhalefet adayının kazanmasına engel olunacak. İktidar da muhalefet partileri de yerel seçimlerde belediye başkan adaylarının önemine dikkat çekiyor. Adayların yerelin özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre belirlenmesi gerektiğini belirten AK Partili kurmaylar, “Yerel seçimi genel seçim havasında geçirmemek gerek. Bu bir hizmet yarışı olmalı. Adaylar hizmetlerini ve projelerini anlatmalı. AK Parti belediyeciliği ile CHP belediyeciliğini kıyaslamalı. Geleceğe dair vizyonlarını ortaya koymalı” şeklinde açıklamalar yapıyorlar.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ