Ülkemizde özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilen turunçgillerde önemli zarara yol açan Akdeniz Meyve Sineği, yarattığı zarar ve ekonomik kayıplar nedeniyle dikkat edilmesi gereken zararlıların başında gösteriliyor. Bu nedenle Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bu tehlikeli haşere karşısında etkin mücadele veriyor.
YAŞAMLARI BOYUNCA 300 YUMURTA ÜRETİYOR
Akdeniz meyve sineği sadece ülkemizde değil dünyanın hemen hemen her yerinde yaşayış gösteren ve konukçuları oldukça fazla olan zararlının dişi sinekleri yaşamları boyunca 300 yumurta üretmesi nedeniyle bulundukları konumda hızlıca yayılış gösteriyor. Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden tehlikeli haşere karşı yapılan çalışmalar hakkında açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada;
“Konukçu ve üremede görülen fazlalık, bitkiye verdiği büyük zarar ve dolayısıyla ekonomik yönden görülen kayıplar nedeniyle, Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele kesinlikle bilinmesi ve epeyce dikkat edilmesi gereken kısımdır. Akdeniz Meyve Sineği turunçgillerde, sert ve yumuşak çekirdekli meyvelerde görülen, ev sineğinin biraz daha küçüğü şeklinde bilinen bitki zararlısıdır. Gelişimini tamamlamış zararlı, kahverengimsi sarı renkte olup kanat kısmında kısmen siyah ve kahverengi şekiller vardır. Gözleri oldukça büyük ve çevresi kırmızı renktedir. Boyutları 4,5-6mm uzunluğundadır. Dişilerinin abdomen(karın) kısmının sonunda yumurta bırakmayı sağlayan sivri bir uç bulunmaktadır. Kışı geçirdikleri konukçular çoğunlukla toprak veya ağaç üzerlerinde kalan turunçgillerin içidir. Diğer meyve sinekleriyle karşılaştırıldığında daha çok serin iklim bölgelerinde yaşamlarını sürdürürler. Özellikle turunçgiller başta olmak üzere ekşi limon hariç kayısı, şeftali, ayva, mandalina, portakal, avokado, greyfurt, Trabzon hurması ve incir gibi meyvelerde konukçu olup yaşamını devam ettirmektedir. Diğer konukçuları ise armut, nar, ünnap benzeri meyve ağaçlarıdır.” denildi.
MÜCADELE YÖNTEMİ NEDİR?
“İlk olarak meyve kontrolleri yapılır ve vuruk oluşumu olan meyveler tespit edilir. Vurukların sayısı artmadan mücadeleye başlanılması gerekmektedir” şeklinde yapılan açıklamada Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri açıklamalarını şu şekilde sürdürdüler:
“Sitrik asit yoğunluğu fazla olan, yani meyve kabuğuna elimizi sürdüğümüz yüzeyde oluşan yakıcı, gazlı sıvı fazla olduğu zaman zararlı vuruk yapamıyor veya vuruk yapsa bile larva gelişmiyor ve yalancı olgunlaşma denilen şeye sebep oluyor. Vuruklu, bulaşık ve yere dökülmüş meyveler toplanıp, bulunulan konumdan uzaklaştırılarak yok edilmesi gerekiyor. Akdeniz Meyve Sineğiyle doğal mücadelelerden bir diğeri ise, yetiştiriciliği yapılan ana turunçgilin yanında zararlının sekonder konukçusu olan örneğin incir, Trabzon hurması gibi çeşitlerin tercih edilmemesidir. Tek tip meyve ağacı seçilmeli ve Akdeniz Meyve Sineğinin popülasyonu bu sayede azaltılmalıdır. Bunların yanı sıra hasat sonunda ağaç üzerlerinde ve toprakta meyve bırakılmamalıdır. Kışı toprak altında geçiren pupaların yaşamını devam ettirmemeleri için toprağın sürülmesi de dikkat edilmesi gereken unsurlardandır.”