19 Mart'ta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan protestolar kapsamında eylemlere katılan 300'ün üzerinde genç tutuklanmıştı. Bu tutuklamalara tepkiler dinmezken, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) öğretmenlere yönelik operasyon başlatıldı.
ANTALYA BAROSU HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE DİKKAT ÇEKTİ
Antalya Barosu, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Antalya dahil bazı illerde öğretmenlerin hukuksuz bir şekilde görevden alınmasına tepki gösterdi. Baro, bu uygulamaların yalnızca öğretmenlerin meslek hayatlarını değil, aynı zamanda eğitim hakkını, hukukun üstünlüğünü ve kamu yönetiminde eşitlik ilkesini de derinden sarstığını belirtti.
TOPLUMSAL BARIŞA CİDDİ BİR MÜDAHALEDİR
Antalya Barosu tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Öğretmenler yalnızca bilgi aktaran bireyler değil, aynı zamanda toplumun geleceğini şekillendiren temel aktörlerdir. Keyfi idari işlemlerle karşı karşıya bırakılmaları, eğitim sistemine ve toplumsal barışa ciddi bir müdahaledir” denildi.
EŞİTLİK, LİYAKAT VE GÜVEN İLKESİ
Baro, hukukun üstünlüğünü ve temel hakları savunmanın yalnızca avukatların değil, baroların da görevi olduğunun altını çizerek, “Başta Anayasa olmak üzere tüm ilgili mevzuat gereği, kamu görevlilerinin mesleki hayatları; eşitlik, liyakat ve güven ilkeleriyle korunmak zorundadır” açıklamasında bulundu. Baro, hiçbir gerekçe gösterilmeden görevlerinden alınan ve haksızlığa uğrayan tüm öğretmenlerin yanında olduklarını, hukuki mücadelelerine destek vermeye hazır olduklarını söyledi.