ANSAN el sanatları grubu keçe atölyesi etkinliğinde; unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlar arasında yer alan keçeyi tanıtmak, sevdirmek ve neler yapılabileceğini göstermek istedi ve bunun için ıslak keçe, çiçek çalışması yaptılar. Katılımcılar, atölye bitiminde, Eğitimci Şennur Erdoğan’a teşekkür ederek, keyifli ve verimli bir gün geçirdiklerini söylediler.
KEÇE VE TARİHÇESİ
Keçenin tarihçesi, M.Ö. 3. Yüzyıllara dayanıyor. Asya’da yaşayan göçerlerin yaşamında çok önemli bir yer tutan keçe, Orta Asya’dan 11. yüzyılda batıya göç eden Türkler tarafından diğer sanatlarla birlikte Anadolu’ya geldi ve günümüze kadar ulaştı. İlk keçelerle ilgili değişik hikâyeler var. Nuh’un gemisinde postu olan hayvanlar küçük bir yerde oldukları için ve denizde sallandıkları için, stresten postlarını atarlarmış. Yerlerde ıslanan yünler üstlerine basıldıkça keçeleşmeye başlamış. İçinde de yedikleri ot parçalarından desenler çıkmış. Hayvanlar gemiden çıkarken, dünyanın en güzel keçe halısını geride bırakmışlar.
Keçe yapımında, koyun yünü dışında tavşan, yünü, deve yünü, tiftik, keçi kılı da kullanılıyor. Yün önce temizleniyor, sonra rengine göre ayrılıyor. Ditme işleminden sonra hallaç tarafından tel tel ayrılan yünler, kökboyaları ile renklendiriliyor. Çadır, halı gibi sağlam ürün yapmak için tepme yöntemi kullanılıyor. Kalıba dökülen keçe düzgünce dürülüyor, bir uçtan bir uca sarılıyor ve 3-4 kişi tarafından 30-40 dakika tepilerek dövülüyor. Keçe yapımında ıslak keçe yöntemi ve iğneleme keçe yöntemi olarak iki yöntem kullanılıyor. Keçe kumaşı, yün liflerinin kaynaşmasıyla ve birlikte dokunmasıyla elde ediliyor. Geçmişte çadır örtüsünden, yer yaygısına, giyim eşyalarından kullanıma ve taşımaya yönelik eşyalara kadar her alanda kullanılan keçe, günümüzde aksesuarlar ve sanatsal eserlere kadar geniş bir yelpazeye yayıldı. Yün olduğu için keçe hem sıcağı koruyor hem de su geçirmiyor. Yapımı keyifli bir o kadar da sabır isteyen keçenin son yıllarda vücudun elektriğini aldığı ve telefon kılıfa olarak kullanıldığında da radyasyonu alma özelliği bulunduğu ortaya çıktı.