Mersin’in Anamur ilçesi sahilinde yaralı halde karaya vuran yavru Akdeniz foku vatandaşlar tarafından görüntülendi. Mersin Erdemli’de bulunan ODTÜ Deniz Enstitüsü’nden uzmanlar ve Doğa Koruma ve Milli Parklar birimi ekipleri olay yerine ulaşmak için yola çıktı. Akdeniz fokları konusunda bilimsel çalışmalar yürüten ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden Dr. Meltem Ok, bu bölgedeki habitat alanlarının türün varlığı için çok önemli olduğunun altını çizerek yaralı yavru foku yaşatabilmeyi umduklarını dile getirdi. 

2 AYLIK OLDUĞU TAHMİN EDİLDİ 

Anamur Ören Mahallesi sahilindeki Karaağaç Plajında kıyıya vuran yavru Akdeniz foku (Monachus monachus), yürüyüşe çıkan vatandaşlar tarafından görüntülendi. Yaklaşık 2 aylık olduğu tahmin edilen yavru fokun dalgalara kapılıp sürüklendiği kıyıya tahmin ediliyor. 

DOĞA KORUMA EKİPLERİ OLAY YERİNE DOĞRU YOLA ÇIKTI

Akdeniz fokları konusunda doktorası bulunan Mersin Erdemli’de bulunan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden Dr. Meltem Ok ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkililerinin olay yerine ulaşmak için yola çıktıkları öğrenildi. 

DR. MELTEM OK: ‘YARALI YAVRUYU YAŞATABİLMEYİ UMUYORUZ’

Telefonla ulaşarak durum hakkında bilgisine başvurduğumuz Dr. Meltem Ok, olay yerine ulaşmak için yolda olduklarını belirterek, “yaralı yavruyu yaşatabilmeyi umuyoruz” dedi. 

ANAMUR-BOZYAZI-AYDINCIK KIYILARI TÜRÜN YAVRULAMA ALANI

Anamur-Bozyazı-Aydıncık sahillerinin nesli tehlike altında bulunan Akdeniz fokları için önemli habitat alanları arasında olduğunu dile getiren Ok, türün yavrulama alanları açısından bu bölgenin Akdeniz’in en doğusundaki bölge olduğunun altını çizdi. 

2010 YILINDAN BU YANA İLK YARALI YAVRU KAYDI

Bu bölgede yaralı olarak kıyıya vuran son yavru Akdeniz fokunun 2010 yılında kayda geçtiğini belirten Dr. Meltem Ok, Akdeniz foklarının Ekim ayından itibaren doğum yaptığını ve yılın bu döneminde yavruların yaklaşık 2 aylık olduğunu belirterek bu evrede türün sahilleri kullanabilmesinin önemli olduğunu kaydetti. 

‘KALAN SON KUMSALLARIN MUTLAKA KORUNMASI GEREKİYOR’

Akdeniz fokları ve kıyıyı kullanan diğer canlılar için belirli bölgelerin korunması gerektiğini dile getiren Ok, “Mersin’de hala böyle kumsallar var. Bugüne kadar bozulmammış olan ya da kısmen bozulma yaşanan kıyı alanlarımızın mutlaka korunması gerekiyor. ‘Burası boş kalmış, buraya bir şey yapalım’ anlayışı da var ancak kalan son kumsallar türün varlığını sürdürebilmesi için mutlaka korunmalı” dedi. 

ANTALYA’DA OTEL İNŞAATININ SÜRDÜĞÜ FALEZLERDE GÖRÜLDÜ

Geçtiğimiz hafta Antalya falezlerinde başlayan 5 yıldızlı bir otelin asansör inşaatı çalışmasının olduğu bölgede görüntülenen Akdeniz foku, konunun bir kez daha gündeme gelmesini sağladı. Son yıllarda yoğun kıyı kullanımı ve artan insan baskısı nedeniyle adeta mağaralara sığınan Akdeniz foklarının güneşlenme ihtiyacını karşılayabileceği kıyıların giderek azalması kaygı verici düzeyde. Antalya’da son 10 yılda yaklaşık 10 yavru Akdeniz fokunun ölü olarak kıyıya vurması, türün yaşam alanlarının daha sıkı tedbirlerle korunması gerektiğini ortaya koyuyor. 

FOÇA’YA ADINI VEREN TÜR DÜNYADA BELİRLİ KIYILARDA YAŞIYOR

Nesli kritik olarak yok olma tehdidi altında olan Akdeniz keşiş foklarının, tüm dünyada yalnızca 700 birey civarında, Türkiye kıyılarında ise 100 civarında kaldığı belirtiliyor. İzmir’in Foça ilçesine de adını veren Akdeniz fokları, Anadolu Akdeniz’i dâhil olmak üzere Akdeniz kıyılarında, Doğu Atlantik kıyıları ile Kuzeybatı Afrika’da Fas ve Moritanya’da yaşıyor. 

 
 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-YUSUF YAVUZ