Türkiye’de doğal olarak ve kültür bitkisi olarak yetişen ıhlamur, içerdiği pek çok uçucu yağ ve vitamin nedeniyle şifa kaynağı olarak görülüyor. Özellikle kış aylarında kırsaldan kente hemen her çevrede bitkisel çay olarak tüketilen ıhlamur ağacının çiçekleri, yaz aylarında ise görsel zenginliği ve hoş kokusu ile çevresine güzellik saçıyor. Marmara’dan Karadeniz’e, Eğe’den Akdeniz’in iç kesimlerine kadar uzanan geniş bir coğrafyada yetişen ıhlamur ağaçları çiçeklendi, hasat dönemi başladı. Orman Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre ıhlamur çiçeği orman köylüsüne yılda yaklaşık 5 milyon TL, ülke ekonomisine ise 30 milyon TL’lik katkı sağlıyor. ABD’den Mısır’a birçok ülkeye ihraç edilen ıhlamur çiçeğinin kilosunun 300 TL’yi bulduğu belirtiliyor.
IHLAMURDA HASAT ZAMANI
Türkiye’de doğal olarak ve kapama bahçelerde yetişen ıhlamur ağacının çiçekleri şifa kaynağı olarak görülüyor. Manganez, uçucu yağ, saponin, tanen, C vitamini, sterol gibi maddeler içerdiği belirtilen ıhlamur, tıbbi ve aromatik bitkiler arasında anılıyor. Haziran ayında çiçeklenen ıhlamur ağaçları, hem kırsalda hem de kent peyzajında görsel bir şölen sunuyor.Türkiye’de birçok bölgede doğal olarak yetişen ıhlamur ağaçlarının çiçekleri Haziran ve Temmuz aylarında hasat ediliyor.Trakya, Marmara, Ege, Akdeniz’in iç kesimleri ve Karadeniz bölgesinde yetişen ıhlamurda hasat zamanı başladı. Zahmetli bir iş olan ıhlamur hasadında önce olgunlaşan çiçekler toplanıyor, ardından da uygun koşullarda kurutularak satışa sunuluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) verilerine göre Türkiye’de ıhlamur üretiminde orman köylülerine yılda 5 milyon, ülke ekonomisine ise yaklaşık 30 milyon TL’lik katkı gelir sağlanıyor.
2020’DE 39 ÜLKEYE IHLAMUR ÇİÇEĞİ İHRAÇ EDİLDİ
Ihlamur hasadının başlaması nedeniyle OGM’nin yaptığı açıklamada, ıhlamur çiçeğinin kilogram fiyatının 300 TL’ye kadar çıktığına dikkat çekilerek, 2020’de ABD’den Mısır’a 39 ülkeye ıhlamur ihracatı yapılarak 1,5 milyon dolarlık döviz girdisi sağlandığı kaydedildi. Ihlamur yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların yapıldığına işaret edilen açıklamada, kuruma bağlı orman fidanlıklarında 2021 yılında 950 bin ıhlamur fidanının üretildiği bilgisine yer verildi.
BURSA-KARACABEY IHLAMUR ORMANLARIYLA ÜNLÜ
Türkiye’de ıhlamur üretiminde Marmara ve Karadeniz bölgelerinin öne çıktığı belirtilen açıklamada, Yalova, Bursa, Tekirdağ, Sakarya, İstanbul, Karabük, Balıkesir, Artvin, Zonguldak, Kocaeli, Düzce, Çanakkale, Bartın ve Samsun gibi illerde ise ıhlamur yetiştiriciliğinin yapıldığı kaydedildi. Bursa’nın Karacabey ilçesinin ıhlamur ormanları ile öne çıktığına vurgu yapılan açıklamada, “Genel Müdürlüğümüz tarafından ıhlamur üretimini desteklemek amacıyla envanter ve planlama çalışmaları yürütülürken, eldeki verilere göre Türkiye ormanlarında 2020 yılı sonu itibariyle 22 bin hektar alanda 385 ton faydalanılabilir ıhlamur bulunuyor. Her yıl bahar aylarında çiçeklenen ıhlamur ağaçlarında hasat, genellikle çiçeklenme dönemlerini takiben Haziran ve Temmuz aylarında yapılıyor” ifadelerine yer verildi.