Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Eray Erdem, yabancıya mülk satışını gündemine taşıdı. Yabancıya mülk satışı ile milli ekonomiye direkt 2,5 Milyar USD döviz kazandırıldığının unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Eray Erdem, bu rakamın Alanya'da yaptıkları insani ve sosyal harcamalarla beraber dolaylı olarak 2 katına çıkabildiğini kaydetti.
“TURİZM ÇALIŞANLARI DESTEKLENMELİ”
2022 yılı itibariyle Alanya'da 123 ülkeden 48,216 yabancı uyruklunun ikamet izni aldığını belirten Erdem, “Bu satışların içinde kesinlikle göçmen bulunmamaktadır. Mülk alan yabancıların tatil dönemleri, olarak bilinen 4 periyot için de Alanya'yı tercih etmeleri ve ayrıca bu dönemlerin ağırlıklı olarak yaz dönemi dışında olması 12 ay turizm çalışmalarının desteklenmesi açısından önemlidir. Ayrıca bu konutlar genel olarak yabancı uyrukluların talebine uygun olarak 1+1 şeklinde 30-60 metre karelik stüdyo tipi konutlardır. Yerli halkın büyük bir çoğunluğunun tercih etmeyeceği konutlardır. Bu nedenle bir takım çevrelerin iddia ettiği gibi ev fiyatlarının artışında bu konutların önemli bir etkisi olması da mümkün değildir” dedi.
“KRİZ TÜM SEKTÖRLERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ”
Memur yaşamının zorlaşmasının, alt ve orta gelir gurubunun maddi sıkıntı içinde olma sebebinin yabancıya mülk satışları olarak değerlendirilmesinin de bu açıdan doğru olmadığını söyleyen Erdem, “Diğer yandan ülkede yaşanan enflasyon ve buna bağlı fiyatlar artarken, bu durumu fırsata çevirerek kiraları fahiş miktarda arttıran bir kesimin de olduğu unutulmaması gerekiyor. Bölgemiz ve dolayısıyla ülkemiz ekonomisine çok büyük katkılar sağlayan inşaat ve emlak sektörleri ile ilgili ticaret durma noktasına gelirken, yaşanan bu kriz diğer tüm sektörleri de olumsuz biçimde etkilemiş ve bu etkiler gittikçe derinleşmeye başlamıştır. Yabancıya mülk satışlarında yaşanan durgunluk sadece emlak ve inşaat sektörünün değil gıda satıcısından, tekstil, otomotiv, beyaz eşya ve mobilya gibi diğer tüm sektörlerini de derinden sarstığı gerçeğinin altını önemle çizmek isteriz” diye konuştu.