AKSAV emekçilerinin avukatı Baştuğ çalışır yaptığı konuşmada, konuyla ilgili yargı süreci başlatacaklarını belirten AKSAV mağdurlarından Yüksel Doğan,

“60. Altın Portakal Film Festivali’ne katılacak sanatçı dostlarımızı ve Antalyalı sanatseverleri festivali boykota çağırıyoruz” dedi

AKSAV MAĞDRULARI SES YÜKSELTİYOR

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Altın Portakal Film Festivali’ni uzun yıllar AKSAV eliyle düzenledi. 2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Menderes Türel, festivali AKSAV ile yapmaktan vazgeçti. AKSAV’ın parasız kalması nedeniyle vakıfta 5 ile 25 yıl arasında görev yapan 33 AKSAV emekçisinin kıdem tazminatları, kullanmadıkları senelik izinleri, son 6 aylık ücretleri  ödenmeden kaldı. AKSAV emekçileri haklarının verilmesi için düzenli Araslıklarla belediye önünde bir araya gelerek hak arama mücadelesi veriyor. Dün üçüncü kez belediye önünde toplanan AKSAV emekçileri mağduriyetlerini bir kez daha tekrarlayıp, haklarını alıncaya kadar eylemlerini devam ettireceklerini belirttiler. AKSAV emekçilerinin avukatı Baştuğ çalışır yaptığı konuşmada, konuyla ilgili yargı süreci başlatacaklarını belirterek, “60. Altın Portakal Film Festivali’ne katılacak sanatçı dostlarımızı ve Antalyalı sanatseverleri festivali boykota çağırıyoruz” diye konuştu.

ÖDEMELER NASIL GERÇEKLEŞTİ

Hak arama mücadelesi için üçüncü kez Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan AKSAV emekçilerini temsilen basın mensuplarına seslenen Yüksel Doğan, Büyükşehir Belediye yetkililerine,

Altın portakal emekçileri olarak, hakkımızı vermemek için direnen, başını kuma gömen Antalya Büyükşehir Belediyesine soruyoruz: AKSAV çalışanları ve avukatıyla görüştük dediniz;  Av. Baştuğ Çalışır belediyeden dört defa konuyu görüşmek için özel kalem ve genel sekreterlikten randevu alamazken hangi avukata, neyi açıkladınız? Altın portakal emekçilerine bu bedeli ödeyecek yasal zemin yoktur dediniz; bu yasal zemin yoksa Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak, yönetim kurulu üyelerinin bazılarının araya girmesiyle AKSAV’ın Maliye ve SGK’ya olan borçları hangi tarihte ödenmiştir? İşbirliği sona erdi denmesine rağmen nasıl ödenebilmiştir? Böylece vakıf borçları nedeniyle yönetim kurulu üzerindeki icralar nasıl kaldırılmıştır? Şu andaki antalya büyükşehir belediyesi yönetiminin bu ödemeden haberi var mıdır? Bugün büyükşehir belediye başkanlığı genel sekreteri olan sayın av. Cansel çevikkol’un bu konu hakkındaki hukuki görüşü nedir? Bununla ilgili idari bir işlem yapılmış mıdır? Yapılmamış mıdır? 2008 yılında Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Aksav arasında, Altın Portakal Film Festivali sebebiyle bir işbirliği protokolü yapılmış mıdır, apılmamış mıdır? Sayın Av. Cansel Tuncel 2009 yılında hangi kurumun avukatıdır, avukat olarak Büyükşehirden resmi yazışmalarla ne taleplerde bulunmuştur?” ifadelerini kullandı.

EMEKTEN YANA BİR FESTİVAL OLSUN

“Büyükşehir yetkilileri bu soruların yanıtlarını kamuoyuna açıklasınlar” diyen Yüksel Doğan, şöyle devam etti: “Geçen sefer dediğimiz gibi, ya karşımızda durup yıkılacaklar, ya yanımızda durup, yücelecekler! Bu noktada, yaklaşan film festivali nedeniyle, 60. Altın Portakal heykellerini havaya kaldıracak olan ellere çağrımızdır. Emekten yana olan tüm sinema yazarlarına, tüm sinema emekçilerine çağrımızdır.  Kırmızı halıda yürüken, yazılarınızı yazarken, o sahnelere adım atarken, ellerinden çay kahve içtiğiniz, 18 yıllık emeği bir kalemle çizilen Naziş’i;  kırmızı halıları seren, sahneleri kuran, filmleri gösteren Mizan’ı, Turgut Usta’yı, Ali Usta’yı Hüseyin’i Şenol’u, Tanju’yu, Erdinç’i, Orhan’ı, Eray’ı, İbrahim’i, festival yönetmeni Hülya’yı, ulusal ve uluslararası yarışmadan Burcu ve Yüksel’i, basından Mustafa abiyi, 60 yıllık tarihin en az 10 yılı onların üzerinde yükselen Meral, Hatice, Nermin, Aysun, Sanem, Hasan, Sermin, Orhan, Kenan, Hacı, Volkan’ı unutmayın! Bizlerin hakları verilmediği sürece, gelin bu festival emeğe yapılan haksızlığın tartışıldığı, boykot edildiği, emeği görmezden gelenlerin yüzüne haykırıldığı, işçiden, emekten yana bir festival olsun.”

BU DA SİZE DERT OLSUN

Bu ifadelerinin 60. Altın Portakal’a katılacak sanatçılara ve Antalyalı sanatseverlere çağrı olduğunu kaydeden Yüksel Doğan,

“9 yıllık emeğimizin yok sayılması bize dert olmuştur. Sayın Muhittin Böcek ve ekibi çözümsüz tavrınız nedeniyle festivalin tarihine geçecek bu kara leke de size dert olsun” diye konuştu.

 

RANDEVULARA CEVAP VERİLMEDİ

Yüksel Doğan’ın konuşmasının ardından söz alan AKSAV mağdurlarının avukatı Baştuğ Çalışır, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer’in, AKSAV’la olan alacak verecek davasında Yargıtay’dan belediye lehine karar çıktığı, bu durumu Altın Portakal çalışanlarının avukatına bildirdikleri yönündeki açıklamasının gerçekleri yansıtmadığını belirterek, Altın Partakal mağdurlarının avukatı olarak arabuluculuk görüşmeleri için Genel Sekreter Cansel Tuncel’den  dört kez randevu talep ettiğini, bunların hiçbirine cevap verilmediğini; arabuluculuk görüşmelerinin o nedenle olumsuz geçtiğini söyledi.

BOYKOT ÇAĞRISI GELDİ

Bundan sonra yargı süreci başlayacağını vurgulayan Baştuğ Çalışır,

“Ancak, amacımız uzun sürecek bir yargı sürecinden zaten 9 yıldır mağduriyet yaşayan bu arkadaşlarımızı sıyırmaktır. Bugün üçüncü toplantıyı yapıyoruz. 60. Altın Portakal Film Festivali’ne katılacak sanatçı dostlarımızı ve Antalyalı sanatseverleri festivali boykota çağırıyoruz. Bir sonraki toplantımız sanatçı dostlarımızla boykot için olacak” dedi.    

Muhabir: BÜLENT ÖNER