Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) koordinasyonluğunda kurulan Türkiye’nin güney ve batı kıyı bölgelerindeki kuşları inceleyen 4 istasyondan birisi olan Serik’teki Boğazkent Kuş Halkalama İstasyonu’ndan sonra şimdi de Kıbrıs’ın ilk kuş halkalama istasyonu kuruldu.

FAALİYETLER BAŞLADI

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ), Kuş Araştırmaları ve Çevre Eğitimi Derneği (Antalya-KUÇEDER) ile Taşkent Doğa Parkı Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü (KKTC) arasında iş birliği protokolü imzalandı. İş birliği protokolü kapsamında Kıbrıs’ın ilk Kuş Halkalama İstasyonu Karpaz’da (KKTC) kurularak araştırma ve eğitim faaliyetlerine başlandı.

200 KUŞ HALKALANDI

ALKÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Karaardıç’ın koordinatörlüğünde kurulan Karpaz Kuş Halkalama İstasyonu'nda, kuşların yakalanmasında kullanılan sis ağlarının kurulmasıyla çalışma 4 Ekim 2024 tarihinde başlatılıp kısa süre içinde 15 farklı kuş türünden 200 kuş yakalanarak halkalandı. Sonbahar göç dönemi kuş halkalama çalışması, kasım ayı sonuna kadar devam edecek.

"GÖÇLER DEVAM EDİYOR" 

Koordinatör Doç. Dr. Karaardıç, Kıbrıs’ta kurulan Karpaz Kuş Halkalama İstasyonu’nun önemi hakkında bilgi vererek, “Çok kritik derecede öneme sahip Kıbrıs adasında, günümüze kadar kuş göçleri ile ilgili önemli verilerin elde edilmesine olanak sağlayan bir kuş halkalama istasyonu yoktur. Bu bilgiler doğrultusunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuş göçleri açısından önemi anlaşılmaktadır. Türkiye’nin güneyinde yer alan Boğazkent Kuş Halkalama İstasyonu (Antalya) ile Kıbrıs arasındaki yakınlık, İsrail halkalı geribildirim verileri KKTC’de en az bir olmak üzere kuş halkalama istasyonlarının faaliyete geçmesi gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır" dedi.

Kaynak: İHA