AKP’den CHP’ye geçen Akseki Belediyesi’nin önceki ve mevcut yönetimi arasında Atatürk düşmanlığı ile bilinen Osman Yüksel Serdengeçti’yi sahiplenme yarışı başladı. Zilalcı Konağı ve Osman Yüksel Serdengeçti Müzesi projeleri Tarihi Kentler Birliği tarafından ödüllendirildi.

AKP’Lİ GÜNDOĞDU: HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Bunun üzerine açıklama yapan önceki başkan İbrahim Özkan, projenin kendilerine ait olduğunu söyledi. Özkan’a destek veren AK Parti Akseki İlçe Başkanı Halis Gündoğdu da, “AK Parti belediyeciliğinde ihalesi ve ödeneği sağlanıp başlanan ve tamamlanan tüm projeler için emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Hizmet bizden sahiplenmek onlardan olsun biz Akseki’mizin hizmetkârı olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Bu açıklamalara Akseki Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Antalya Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Erdoğan Erdoğan’dan cevap geldi.

CHP’Lİ ERDOĞAN: SERDENGEÇTİ MÜZESİ ÖDÜLÜ BİZİM HAKKIMIZ

Serdengeçti Müzesi’ni kendilerinin tamamladığını ve ödülü hak ettiklerini belirten Erdoğan, önceki yönetimi müzeyi yapmakta geç kalmakla suçladı. Erdoğan, “Soruyorum İbrahim Özkan beye, beş yıldır neyi bekliyordunuz? Ne ile meşguldünüz de böylesine önemli projeleri unuttunuz? Sonra da AKP yapar CHP sahiplenir dersiniz. Akseki menfa adına yapılanlar neden sizi bu kadar rahatsız ediyor? Memleketimiz menfaati için yapacaklarımız emin olun sizleri daha çok rahatsız edecek. Sayın başkan genel yönetim olarak Akseki’miz için yapılan güzel projelere katkıda bulunduklarınız için teşekkür ederim” dedi.

OSMAN YÜKSEL SERDENGEÇTİ KİMDİR?

Antalya'nın Akseki ilçesinde 1917'de doğan, Türk siyasetçi, şair, yazar ve gazeteci Osman Yüksel Serdengeçti, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi öğrenciliği sırasında 1944 Mayıs'ında yaşanan olaylara karıştığı için Hüseyin Nihal Atsız'la bir süre hapis yattı. Cezaevinden çıktıktan sonra öğrenim için aynı fakülteye başvurduysa da bu isteği reddedilince dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'e hitaben yazdığı ve 'Yüksek vekaletin alçak vekiline' diye başlayan yazı yüzünden yeniden hapsedildi. Hapisten çıktıktan sonra, 33 sayı yayımlanan ve birçok sayısı siyasi irade tarafından toplattırılan 'Serdengeçti' dergisini çıkardı. Dergideki yazılarından dolayı okuyucuları onu 'Serdengeçti' olarak andı ve bu nedenle kendisi de 'Serdengeçti' soyadını aldı. 1965-1969 yılları arasında Adalet Partisi listesinden Antalya milletvekilliği yaptı. Partisine yönelttiği eleştiriler yüzünden bir süre sonra Adalet Partisi'nden ihraç edilen Serdengeçti, milletvekilliği sırasında kravat takmadığı için uyarı aldı, uyarıları dikkate almayınca genel kurula girişi yasaklandı. Bu kez beline bağladığı kravatla içeri giren Serdengeçti, yakasına takması gerektiğini söyleyenlere ise "Kanunda nereye takılacağı belli değil. İstediğim gibi takarım" dedi. Serdengeçti, 10 Kasım 1983'te Ankara'da hayatını kaybetti ve Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Muhabir: ENGİN KORKMAZ