Akdeniz’in tarihi Likya Yolu üzerinde yapılması planlanan ve Avrupa Birliği COSME programı kapsamında finanse edilen ‘Akdeniz Rotaları Boyunca Dayanıklı Turizm Ekosistemlerinin Geliştirilmesi’ (DETOUR) projesi Antalya Arkeoloji Müzesi’nde tanıtıldı. Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Kültür Rotaları Derneği’nin paydaşlığıyla gerçekleştirilen projede, Akdeniz bölgesindeki kırsal ve tarihi turizm rotalarında sürdürülebilir ve dirençli turizmin geliştirilmesi hedefleniyor.
TURİZM EKOSİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLECEK
Proje kapsamında Likya Yolu üzerindeki otel, pansiyon, kamping, bungalov, restoran, tekne turları, araç kiralama gibi birçok turizm işletmesiyle birlikte, bölgedeki acente ve rehberlerle de işbirliği yapılacak. Bu süreçte, küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik anket ve araştırma çalışmaları, eğitimler, mentorluk ve danışmanlık hizmetleri sunulacak. Ayrıca, dijital haritalama, markalaşma ve çevresel farkındalık yaratma gibi faaliyetlerle bölgedeki turizm ekosisteminin güçlendirilecek. Toplam bütçesi 2 milyon avro olan ve 3 yıl sürecek olan DETOUR projesi, işletmelerin ve KOBİ’lerin dijital dönüşümünü destekleyerek sürdürülebilir turizm modelleri geliştirmeyi amaçlayacak.
LİKYA YOLU’NA ÖZEL MOBİL UYGULAMA TASARLANACAK
Proje hakkında bilgi veren Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürü Candemir Zoroğlu, işletmelerin ve KOBİ’lerin rekabet edilebilirliğini artırmayı amaçladıklarını söyledi. Proje dışında Likya Yolu için özel bir mobil uygulama tasarlanacaklarını duyuran Zoroğlu, “Likya Yolu sadece Türkiye’de değil dünyanın dünya harikası yürüyüş rotalarından bir tanesi. Ayrıca Likya Yolu’nun bir mobil uygulamayla desteklenmesi yönünde bir adımımız olacak. Çünkü Likya Yolu üzerinde mutlaka sorunlar var. Bunlardan bazıları güvenlik, sürdürülebilirlik ve pazarlama gibi. Bu sorunların çözümü için mobil uygulama yapmayı planlıyoruz. Buradaki amacımız Likya Yolu’nun tabi ki tanıtılması ama sürdürülebilirlik için oradaki işletmelerin gerekliliklerini adapte edilmesi. Bunların başında doğaya duyarlılık, tasarruf ve işletmelerin kendilerini geliştirmelerini sağlamak” dedi.