Son yıllarda kendini iyiden hissettiren küresel iklim değişikliğine bağlı olarak turizm kenti Antalya’da hem kara hem de deniz bir türlü soğumadı. Kasım ayının ortalarına doğru gelinmesine rağmen Antalya’da dün Kemer’de 28 derece sıcaklık hissedildi. Kentte gece hissedilen sıcaklık değerleri ise 11 derece ile İbradı’da ölçüldü. Karanın soğumaması ile birlikte deniz suyu sıcaklıklarında da hissedilir bir değişiklik yaşanmadı. Akdeniz kıyılarında deniz suyu sıcaklığı 24-25 derece olarak devam ediyor. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz’de yaşanan yüksek sıcaklık değerlerinin Ege, Marmara ve Karadeniz’i de tehdit etmeye başladığını duyurdu.
NORMALİN ÜZERİNDE
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, küresel ısınmanın etkisiyle Kızıldeniz'den çok sayıda yabancı istilacı balık türünün sıcak sulara göç ettiğini ifade ederek, Akdeniz'in tropikalleşmeye başladığını aktardı. İklim değişikliği nedeniyle sıcak geçirilen kış mevsiminin de yerli balık türleri üzerinde baskı oluşturduğunu vurgulan Prof. Dr. Gökoğlu, şu ifadelere yer verdi: “Akdeniz için bu sıcaklık değerleri çok yüksek. Normalin 2 derece üzerinde. Bu sıcaklık değerleri balıkların üreme dönemlerini etkiliyor. Balıklar 1-2 ay üremesinde gecikmeler yaşanıyor. Sıcak bir yaz geçirdik, deniz suyu sıcaklığının artışı yerli türler arasında baskı oluşturur. Yerli türlerin yaşam alanlarını değiştirmesine sebep olur. Çünkü, sıcaklık bazı kıyılarda balıkların tahammül edemeyeceği seviyeye çıktı” dedi.
KARADENİZ TEHLİKE ALTINDA
Sıcaklığa bağlı olarak balıkların kıyıdan çekildiğini ifade eden Gökoğlu, “Akdeniz gittikçe tropikalleşiyor. Doğu Akdeniz ekosisteminde değişmeler başladı, yabancı istilacı türler gelmeye başladı. Bunlara en güzel örnek, kolyozumuzla sardalyamızın yerini Kızıldeniz Japon sardalyası dediğimiz tür almaya başladı. Kıyılarımızda barbunya balığının yerini forskali barbunu olarak adlandırılan bir tür almaya başladı. İsparimizin, mırmırımızın yerini gırtlık olarak isimlendirdiğimiz balık almaya başladı. Sadece bununla da kalmıyor. Yakın zamanda Akdeniz’de görülen balık türlerini hem Karadeniz’de hem de Marmara’da gördük. Isınan Akdeniz bu denizleri de tehdit eder oldu” dedi.