TÜRK Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ve European Greens tarafından yapılan açıklamalara göre, Akdeniz'in ortalama yüzey suyu sıcaklığı, daha önce hiç görülmemiş bir seviye olan 28,4 dereceye ulaştı. Uzmanlar, bu durumun deniz yaşamını ciddi şekilde etkileyerek türlerin yok olmasına yol açabileceği konusunda uyarıyor.

DENİZ YAŞAMINA TEHLİKE

Yüksek su sıcaklığının deniz yaşamı üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler konusunda European Greens'den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bunun deniz yaşamı üzerinde önemli bir etkisi olacak ve türlerin kaybına yol açacaktır. Denizlerimizi ve okyanuslarımızı korumalıyız ve deniz biyoçeşitliliğini korumalıyız."

AKDENİZ'İN KRİTİK NOKTALARI

TÜDAV Genel Sekreteri Dr. Sibel Sezer, Akdeniz havzasının iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ve etkilenecek sıcak noktalardan biri olduğunu belirtti. Dr. Sezer, özellikle Doğu Akdeniz'in kırılgan olduğuna dikkat çekerek, bu ısı artışının senaryolarda gösterilen bir olay olduğunu, her sene rekorun daha da kırılabileceğini ifade etti.

TURİZM VE BALIKÇILIK SEKTÖRÜNÜ TEHDİT EDEN İSTİLACI TÜRLER

Isınan denizin getirdiği istilacı türlerin yerel türler üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını belirten Dr. Sezer, denizanalarının artışının turizm ve balıkçılık sektörlerini etkileyebileceğini vurguladı. Dr. Sezer şunları söyledi:

“Denizanası artarsa turistleri yakar, maalesef artık Akdeniz ve Ege'de görülüyor. Turizm ve balıkçılık sektörleri etkilenebilir. Dolayısıyla acilen veri toplama olayına başlanmalıdır."

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Dr. Sibel Sezer, bu durumun ciddi bir risk oluşturduğuna dikkat çekerek, iklim değişikliğiyle birlikte ekosistem üzerindeki etkilerin azaltılması gerektiğini belirtti. Aşırı avcılık, atıklar, kıyı dolgu alanları gibi yerel baskılarla birlikte denizlerin ciddi risk altında olduğunu ifade etti. Bunun üzerine bilimsel çalışmaların artırılması, izleme ağının kurulması, veri toplama ve strateji belirlemesi gibi önlemlerin acilen alınması gerektiğini vurguladı. Bu alarm verici durum, deniz yaşamı, ekosistem, turizm ve ekonomi açısından büyük bir risk oluşturuyor. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde uzun vadeli etkileri çok daha yıkıcı olabilir. Akdeniz, küresel iklim değişikliğinin yüzleştiği en kritik alanlardan biri haline gelmiş durumda.

Kaynak: DHA