Hatay’ın İskenderun ilçesinde deprem dolayısıyla yıkılan balıkçı barınaklarının yapımı ve onarımının ardından balıkçılar yeni sezon hazırlıklarına başladı. Balıkçılar yeni sezon hazırlıklarıyla hem depremin izlerini silmeye çalıştı hem de moral depoladı. Hasar gören teknelerini onaran balıkçılar, yırtılan balık ağlarını da ilmik ilmik dokur gibi onardı. Yarın sabah sezon açılacak ve günlerdir süren hazırlıkların ardından tüm eksiklerini gideren balıkçılar ‘Vira bismillah’ diyerek denize açılacak.

DEPREMDEN BALIKÇILAR DA ZARAR GÖRDÜ

Hatay'da Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik Başkanı Celal Bilen, yaşanan felaketle balıkçıların da zarar gördüğünü söyledi. Balıkçılar için bereketli bir sezon dileyen Bilen,

"Depremde Balıkçı Barınağı'nın çökmesi ve yaşananlardan dolayı balıkçılarımız iyi bir sezon geçiremedi. Artık yeni balık avı sezonu başlıyor. Bu sezon için umutluyuz. Balıkçılarımız ağlarını tamir ediyorlar, son hazırlıklarını yapıyorlar. Yakıtlarını alacaklar. Dolayısıyla 'Vira bismillah' deyip denize çıkacaklar. Balıkçılarımız için bol bereketli bir sezon diliyoruz" açıklamasında bulundu.

Bilen, balıkçıların İskenderun Körfezi'nde avlanma sınırının 13 kulaçtan 10 kulaç mesafesine çekilmesini de talep ettiklerini söyledi.

YENİ SEZON İÇİN ÇALIŞMALARA TAM GAZ

2023 Eylül av yasağı 1 Eylül itibariyle Akdeniz dışındaki tüm denizlerde kaldırıldı. 15 Eylül’de Akdeniz’de kaldırılacak olan av yasağı öncesinde balıkçılar neredeyse tüm hazırlıklarını tamamladı. Bazı balıkçılar karaya çektikleri teknelerin son bakımını yaparken bazıları da ağlarının onarımını yapıyor. Ağların denizle buluşacağı tarih öncesindeki sezondan beklentilerinin olmadığını belirten balıkçılar, özellikle istilacı balık türlerinden dert yanıyor. Kızıldeniz’den gelip Akdeniz’e yerleşen balon ve aslan balıklarının zararları sebebiyle balıkçıların sezondan beklentileri düşük.

 

“AKDENİZ’DE BALIK POPÜLASYONU OLDUÇA DÜŞTÜ”

Yeni Liman Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cemal Talas, artan maliyetler ve popülasyonun azlığı nedeniyle düşünceli olduklarını belirterek,

"Benim pek ümidim yok. Akdeniz'de balık popülasyonu oldukça düştü. Körfez'de zaten av yasak. Büyük balıkçılarımız, hazırlıklarını yapıyor. Körfez dışında av yapacaklar. Beklediklerini bulacaklarını zannetmiyorum. Maliyetler nedeniyle denize açılırken bir kez daha düşünüyorlar" diye konuştu.

İstilacı balık türlerinin deniz canlılığına zarar verdiğini ve ekosistemi alt üst ettiğini söyleyen Talas,

"Balon balıklarının çoğalması, denizin ekosistemini bozdu. Birtakım önlemler alındı ancak yeterli değil" dedi.

Kaynak: AA