Gıda, yem ve yağ sanayisinin ham maddesi olarak kullanılan, Türkiye'de 340 bin dönüm alanda, Adana'da ise 220 bin dönüm alanda üretilen soyada hasat başladı. Türkiye'de önemli bir yere sahip olan soyada bu yıl ülke genelinde 150 bin ton rekolte bekleniyor. Ekim alanının giderek azaldığı soyada çiftçiler destek bekliyor.
DESTEKLEMELER ARTTIRILSIN TALEBİ
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, hasat sırasında İhlas Haber Ajansı'na konuştu. Doğan, soyaya prim desteği isteyerek, “10 yılı geçkin süredir soya desteği 60 kuruştu ama bu yıl kilogram başına 80 kuruş destek verildi. Ayçiçeğine 2 lira 25 kuruşluk destek verildi. Soya fiyatları 14-15 lira arasında değişiyor. Verim olarak da dönüme 500-550 kilogram verim bekliyoruz. Desteğin arttırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
SOYA HER YERE GİRİYOR
Soyanın ülke için önemli bir ürün olduğuna dikkat çeken Başkan Doğan, şunları söyledi:
“Soya, yağı çıkarıldıktan sonra çok besleyici bir üründür. Protein açısından çok zengin bir ürün ve daha çok gıda sanayinde kullanılmaktadır. Birçok ürünün ham maddesi olan soyaya destek verilmediği sürece ekim alanları artmayacaktır. Soya, bizim için olmazsa olmaz bir üründür. Biçerdöverle hasat yapılan soyanın arkasından çıkan saplar dahil balya yapılıp hayvanlara yem olarak kullanılmakta. Aynı zamanda soya, ekildiğinde toprağımıza azot bırakmakta ve toprağımızın ileriki ekimlerinde verimi arttırmakta.”
SOYA HAKKINDA
Soya dünyadaki bitkisel yağların ve yüksek proteinli hayvan yemlerinin başlıca kaynağıdır. Soya tohumu ortalama %35-45 protein ve %18-20 oranında yağ içermektedir. Soyadan endüstride de sayılamayacak kadar çok değişik şekilde faydalanılmaktadır. Soya şekercilikte, inşaatlarda kullanılan macun bileşimlerinde, fungusit ve pestisitlerde, antibiyotiklerde, dizel yakıtında ve diğer bir çok endüstriyel ve ecza ürünlerinde de kullanılmaktadır. Matbaa mürekkebi olarak da kullanılmaktadır. Hayvan besleme uzmanları için soya amino asit ve hazım olunabilirlik bakımından oldukça önemlidir. Öğütülmüş soya, mısır gibi diğer danelerle karıştırıldığında, bu karışımın protein içeriği tek başına kullanılan besin maddesine göre daha yüksektir. Toprağa organik madde ve azot sağlayarak, toprağın verimliliğini arttıran önemli bir münavebe bitkisidir.