Adana'nın merkez Seyhan ilçesinde, atık biriktirildiği belirlenen evden 15 kamyon çöp çıkarıldı. Yeşilyurt Mahallesi'ndeki bir apartmanın birinci katında bulunan dairede yalnız yaşayan ve psikolojik sorunları olduğu öğrenilen kişinin evinden kötü koku yayılması üzerine belediyeye ihbarda bulunuldu. Adrese giden zabıta ekipleri, evde çöp ve atık biriktirildiğini tespit etti. Bunun üzerine eve belediyenin temizlik ekipleri yönlendirildi. Görevlilerin yaptığı çalışmayla evden 15 kamyon çöp ve çeşitli atık çıkardı.
PEKİ İNSANLAR NEDEN ÇÖP BİRİKTİRİR?
Uzmanlara göre çöp evler genellikle istifçilik ya da istifleme bozukluğu olarak bilinen bir psikolojik sorunun sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Psikologlar, istifçiliğin yalnızca psikolojik değil, aynı zamanda fizyolojik nedenlerle de ortaya çıkabileceğini belirtiyor.
KADINLAR TEDAVİYE DAHA YATKIN
Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre istifleme bozukluğunun yetişkinlerde yüzde 2 ila 6’sını etkilediğini ifade ediyor. Erkeklerin bu bozukluktan daha fazla etkilendiğine dair bazı veriler bulunmakla birlikte, klinik çalışmalar kadınların tedaviye daha yatkın olduğunu kaydedildi.
55 YAŞ ÜSTÜ BİREYLERDE 3 KAT DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR
İstifleme bozukluğu genellikle zamanla gelişiyor ve 55 yaş üstü bireylerde genç gruplara kıyasla üç kat daha fazla görülüyor. Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde başlayan istifçilik davranışları, zamanla daha rahatsız edici bir hal alabiliyor. İstifçilik, kişilerin çeşitli nesneleri toplama ve bu nesneleri elden çıkarmakta zorluk yaşama durumunu ifade ediyor. Sorunun hafif biçimlerinden, ciddi bakıma ihtiyaç duyan durumlara kadar geniş bir yelpazede etkileri bulunabiliyor. Bu bozukluğun önceden belirlenip belirlenemeyeceği ve nasıl yardım edilebileceği konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiği belirtiliyor.