Karpuz yaz sofralarının vazgeçilmez meyvelerindendir. Ferah ve soğuk tüketilen karpuz herkesin sevdiği bir meyvedir. Bu nedenle Türkiye'deki karpuz yetiştiriciliği ve karpuz yetiştirilen iller herkes tarafından merak edilmektedir. Ama daha çok merak edilen konu ise hangi kentte yetişen karpuzun daha iyi olduğudur. Yıllardır süregelen Adana ve Diyarbakır Karpuzu tartışmasını sizler için ele aldık. En iyi karpuz Adana'nın mı yoksa Diyarbakır'ın mı gelin birlikte bakalım.

KARPUZ TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR MEYVE 

Karpuz, Türkiye tarımı için son derece önemli olan bir üründür. Yılda yaklaşık 40 tona yakın bir karpuz üretimi Türkiye’de gerçekleşiyor. Dünya karpuz üretiminin tek başına yüzde 10’u karşılayan Türkiye, Çin’den sonra dünyada en fazla karpuz üretimi yapan ülke konumunda. Türkiye’de karpuz üretimi sırasıyla Ege, Akdeniz, güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgesinde yapılmaktadır. Adana tek başına Türkiye’deki karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini karşılamakta. Bunun yanında karpuzun en iyi yetiştiği yerlerden birisi de Diyarbakır. 

KARPUZ NASIL YETİŞTİRİLİR? 

Karpuz, sıcak ve ılıman iklimleri seven bir meyde. Soğuk havaları sevmeyen karpuz, don olaylarının görülmediği her yerde yetiştirilebilir. Karpuzun en sevdiği mevsim ise bahar mevsimidir. Bu nedenle karpuz yetiştirmeye yağışla geçen sonbahar mevsiminin, sonuna doğru yapılması gerekir. Temizlenip işlenerek toprağa ekilen karpuzun aralarına 75 cm olacak şekilde tohumlar bırakılır. Meyve oluşturmaya başlayana kadar karpuzun sulanması gerekir. Fakat işlemelr sadece bunlarla sınırlı değil! Karpuz bakımı son derece önemlidir. Eğer karpuz çıkana kadar düzenli bakımı yapılmazsa bütün verilen emekler boşa gider. Rutubetli ortamlarda yetişmeyen karpuz hava şartlarının uygun olduğu her yerde yetiştirilebilir. 

ADANA KARPUZUNUN ÖZELLİKLERİ

Adana karpuzu Akdeniz ile Akyatan Lagünü arasında kalan kumluk alanda yetiştiriliyor. 110 bin dekar alanda, dekar başına 6 ton karpuz hasadı gerçekleştiriliyor. Adana karpuzunun hasadı mayıs ayı sonundan temmuzun ortalarına kadar sürüyor. Diğer karpuzlara göre hızlı hasad edilen Adana karpuzu, tezgahlarda erkenden yer alabiliyor. Adana karpuzu sadece Türkiye’de değil dünyada da son derece ilgi gören bir meyvedir. Tek başına Türkiye’nin karpuz üretiminin yüzde 20’sini karşılayan Adana'da yıllık olarak 3.9 ton karpuz üretilmektedir. Kendine has tadı, rengi ve aromasıyla Adana karpuzu, başta Almanya ve Rusya olmak üzere 8 ülkeye ihraç ediliyor. 

DİYARBAKIR KARPUZUNUN ÖZELLİKLERİ 

Bazı kişiler için karpuzun anavatanı Diyarbakır’dır. Pek çok yöresel yemeği ile ünlü olan Diyarbakır için karpuz ayrı bir öneme sahip. Kentin simgesi haline gelen karpuz için bir heykel bile yapıldı. Diyarbakır karpuzunun en ayırt edici özelliği ise iri olması. Diyarbakır karpuzu, Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan bir karpuzdur. Kabuk kalınlığı 2-3 cm olup, beyazımsı bir renge sahip. Karpuzun içi et gibi kırmızıdır. Diyarbakır, karpuz yetiştirmeye en elverişli olan il durumunda. Elverişli toprak yapısı, nem oranı, havası ve suyu karpuz için bulunmaz bir nimet. Aynı zamanda Diyarbakır karpuzu son derece sulu bir karpuz. Adana karpuzunda olduğu gibi Diyarbakır karpuzu da başta Almanya ve Rusya olmak üzere 8 ülkeye de ihraç edilmekte. 

VATANDAŞLARIN TERCİHİ HANGİSİ?

Yıllardır süregelen Adana ve Diyarbakır Karpuz’u kavgası sosyal medyada da devam ediyor. Sosyal medyada birçok platformda Diyarbakır ve Adana Karpuz’u için vatandaşlar tartışmakta. İşte o tartışmaların bazıları: 

Salı Pazarı Karpuz 7 Mayıs

KARPUZ SEÇERKEN NEYE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Adana ve Diyarbakır karpuzlarının birbirinden ayıran önemli özellikleri olsa da ortak oldukları tek nokta ise yazın sofraların vazgeçilmezleri olması. Özellikle Antalya gibi sıcak memleketlerde yaz sıcağından bunalan insanlar için soğuk bir karpuz kadar güzel olan çok az şey vardır. Peki, marketten veya pazardan karpuz seçerken neye dikkat etmek gerekir? İyi bir karpuz nasıl seçilir? İşte size karpuz seçmenin püf noktaları:  

  • Kabuk Rengi

Dikkat edilecek ilk konu karpuzun kabuk rengidir. Karpuzun kabuğu parlak ve canlı renkte olmalıdır.

  • Kabuk Dokusu

İkinci dikkat edilecek husus ise karpuzun düzgün ve pürüzsüz olmasıdır. Eğer karpuzun üzerinde çatlaklar, yaralar varsa bu karpuzun kalitesiz olduğuna bir işaret olabilir. 

  • Dokunuş

Birçok vatandaşın karpuz seçerken en çok kullandığı yöntem ise karpuza vurmak. Eğer karpuza vurunca çıkan ses gür ve dolgun ise bu karpuzun kalitesine işaret eder. Karpuz hafifçe bastırıldığında esiniyorsa karpuz, olgunlaşmış olabilir. 

  • Ağırlık

Markete veya pazara gittiniz, karpuzu elinize aldınız, ağırlığına dikkat edin! İyi karpuz beklenenden daha ağır olan karpuzudur. Bu karpuzun içinde bol miktarda su olduğunun göstergesi.

  • Sap Durumu

Karpuzun sapı sağlam ve kuru olmalı. Eğer sap nemli veya çürümüşse, karpuzun içi bozulmuş olabilir.

  • Leke ve Çatlaklar

Karpuzun kabuğunda büyük çatlaklar veya yumuşak lekeler asla olmamalı!

  • Desen

Karpuzun kabuğundaki desen, içindeki olgunluğu gösterebilir. Daha belirgin ve düzenli desenlere sahip karpuzlar genellikle daha tatmin edici olur.

  • Şekil ve Boyut

Karpuz seçerken orantısına son derece dikkat edilemelidir. Orantılı bir şekilde büyümüş karpuzlar aşırı büyük ve küçük karpuzlara göre daha iyi karpuzlardır.

  • Kavuşum Noktası

Karpuzun alt tarafında bulunan kavuşum noktası, olgunlaşma sürecindeki değişiklikleri gösterir. Bu nokta sarımsı veya mat ise olgunlaşma ihtimali daha yüksek olabilir.

  • Tadının Belirlenmesi

Bu aslında çok kapsamlı bir konu. Eğer pazara gittiğiniz zaman tadını size denettirmiyorlarsa burada kafanızda bir soru işareti oluşmalıdır. Fakat denemenize izin veriyorlarsa ve o zaman iyi bir karpuzda arayacağınız ilk şey sulu olması. Daha sonra eğer ferahlatıcı ve olgun bir lezzete sahipse o karpuzu akşam evde aileniz ile doyasıya yiyebilirsiniz. 

Editör: Tahsin Can Önalp