2004 yılından bu yana Türk vatandaşlarına yurt dışında eğitim, staj ve gönüllülük gibi yollarla bireysel ve mesleki gelişim imkânı sağlayan, ayrıca kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının yurt dışındaki ortakları ile iş birliği içinde ürettikleri projelere Türkiye Ulusal Ajansı aracılığı ile sağlanan AB fonları taştışmalara yol açtı.

2004'TEN BU YANA 630 KİŞİYE İMKAN SAĞLANDI

Dışişleri Bakanlığı, AB fonlarının kullanımında bazı vakıf ve derneklere ayrıcalık sağlandığı iddialarına yanıt verdi. Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Bakanlık, 2004 yılından bu yana 39 binden fazla projeye hibe tahsis edilerek, 630 binden fazla vatandaşa yurt dışında bireysel ve mesleki gelişim fırsatı sağlandığının bilgisini verdi.

BAĞIMSIZ UZMANLAR TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLDİ

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Erasmus+ Programı kapsamında tahsis edilen fonların yaklaşık yüzde 46’sının üniversiteler, yüzde 23’ünün meslek liseleri, yüzde 15’inin okullar, yüzde 11’inin gençlik kuruluşları ve yüzde 5’inin ise yetişkin eğitimi ile ilgili kuruluşlar tarafından kullanıldığını belirten açıklamada, ajansa sunulan tüm başvuruların Ajans dışından, bağımsız uzmanlar tarafından değerlendirildiği belirtildi. 

KURALLARA UYGUN ŞEKİLDE HAYATA GEÇTİ

Hibe almaya hak kazanan projelerin uzmanlar tarafından tespit edildiğine dikkat çeken Bakanlık, destek sağlanan tüm çalışmaların ise Avrupa Komisyonu’nun yayımladığı kurallara uygun şekilde ve Avrupa Komisyonu’nun denetiminde hayata geçirildiğini vurguladı. 

"HABERLER KASITLI ŞEKİLDE YAYILIYOR" 

Yapılan haberlerin kamuoyunu yanıltma amacı taşıdığı belirten açıklamada, "Kasıtlı biçimde yayılan haberlere itibar edilmemesi gerektiği önem taşımaktadır" denildi.

"HABERLERE İTİBAR ETMEYİN"

"Bazı Yayın Organlarında Yer Alan İddialar Hk." başlıklı haberde şu ifadelere yer verildi:

"Bazı yayın organlarında yer alan, AB fonlarının Türkiye Ulusal Ajansı tarafından belli vakıf ve derneklere tahsis edildiği yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.

Türkiye Ulusal Ajansı, 2004 yılından bu yana vatandaşlarımıza yurt dışında eğitim, staj ve gönüllülük gibi yollarla bireysel ve mesleki gelişim imkânı sağlamaktadır. Ayrıca, Ajans üzerinden kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının yurt dışındaki ortakları ile iş birliği içinde ürettikleri projelere hibe desteği sunulmaktadır.

Bu çerçevede, 2004 yılından bu yana 39 binden fazla projeye hibe tahsis edilmiş ve 630 binden fazla vatandaşımıza yurt dışında bireysel ve mesleki gelişim fırsatı sağlanmıştır.

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Erasmus+ Programı kapsamında tahsis edilen fonların yaklaşık yüzde 46’sı üniversitelerimiz, yüzde 23’ü meslek liselerimiz, yüzde 15’i okullarımız, yüzde 11’i gençlik kuruluşları ve yüzde 5’i ise yetişkin eğitimi ile ilgili kuruluşlarımız tarafından kullanılmaktadır.

Türkiye Ulusal Ajansı’na sunulan tüm başvurular Ajans dışından, bağımsız uzmanlar tarafından değerlendirilmekte ve hibe almaya hak kazanan projeler bu uzmanlar tarafından tespit edilmektedir. Destek sağlanan tüm çalışmalar ise Avrupa Komisyonu’nun yayımladığı kurallara uygun şekilde ve Avrupa Komisyonu’nun denetiminde hayata geçirilmektedir.

Kamuoyunu yanıltma amacıyla kasıtlı biçimde yayılan haberlere itibar edilmemesi önem taşımaktadır.

AB FONLARI YANDAŞ VAKIF VE DERNEKLERE Mİ VERİLİYOR? İDDİALAR TARTIŞMA YARATTI...

Yazılı açıklamaya konu olan haberler, "İktidar çeşitli medya kuruluşlarını Avrupa'dan fon aldığı gerekçesiyle 'ajan' olarak suçlayıp hedef gösterirken tarikat ve cemaatlere bağlı gerici vakıfların Avrupa Birliği’nden milyarlarca liralık fon aldığı ortaya çıktı" ibareleriyle ulusal basında geniş yankı bulmuştu.
 

Muhabir: DUYGU TEKİN