Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde bulunan ‘Demirciler Çarşısında’ bileycilik yapan Yusuf Zeki Sapmaz, yaklaşık 75 yıldır demircilik ve bileycilikle uğraşıyor. Sapmaz, 75 yıllık demircilik hayatının 50 yılını bileycilik yaparak geçirdiği küçük dükkanına dünyalar kadar emek sığdırıyor. Dedesinden babasına, babasından da kendisine kalan bu mesleği sürdürdüğünü ancak kendi çocuklarının bu meslekle karınlarını doyuramayacaklarını belirtiyor.

ZANAAT DAİMA ÖLMEKTE

Sapmaz, fabrikaların mesleklerini ellerinden aldığını söyleyerek,

  “Eskiden bütün çiftçilerin işini demirciler yapardı. Onların pulunu, sabanını, çapasını daha birçok şeyi çiftçiye lazım olan hepsini demirciler yapardı. Bu çarşı içinde 32 tane sıcak demirci vardı. Hepsi de birbirinden değerli ustalardı. Benim dedem demirciydi babam da demirciydi. Biz de az buçuk yaptık. O zamanın işi çok iyiydi. Şimdi o işler bitti. Fabrikalar elimizden aldı. Bugün Antalya’da bakkal kaldı mı, semerci kaldı mı? Kalmadı. Onlar yoktan var ettiler.  Şimdi fabrikalarda daha hızlı daha kolay yapılan işler oldu. Bizim bütün ümit kapılarımız kapandı. Eğer biz o devri düşünüp de zanaat aşkına buradayız ama bugün bizim karnımızı doyurmuyor. Yarın bizim çocuklarımız burada karnını doyurabilir mi? Hayır. Benim sattığım malı değerinde satmaya kalksam 200 TL istesem 1 bıçak 100 lira olunca insanlar benden bıçak almaz. Ben olsam ben  de almam. Ben bunlarla nasıl yarışırım? Yeterli olamıyorum. İşte biz fabrikalarla yarışamadığımız için zanaat daima ölmekte, daima ölmekte.” dedi.

 

ŞİMDİKİ GENÇLİĞİ PARA HIRSI BÜRÜMÜŞ

Şimdiki gençliğin çalışmak istemediğini ve para için kolay yollara başvurmaya çalıştıklarını dile getiren Sapmaz,

“Bundan sonra ne olur? Sanat okullarında talebeler var. Bunların yarısı fabrikaya gidecek yarısı da ben bu mesleği yapmam diyecek.  Müşteri, esnafın daima veli nimetidir. Gelsin bana müşteri ben onun parasını yiyeyim çok parasını alayım. Bunlar esnaflığın kuralına uymaz, yakışmaz. Gençler çalışmayı, dürüst olmayı bilmeli. Biz eskiler böyle öğrendik. Şimdiki gençliği para hırsı bürüdü. İnsanlar parayı kazanmalı ve yerinde harcamalı. Gençlik uçuruma gidiyor. Çalışmayı kendine emretmeli gençler.” ifadelerini kullanarak hem sitem etti hem de tavsiyelerde bulundu.

Muhabir: YEŞİM ERTAN