Kamuda çalışan yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisi, 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşme Görüşmelerine kamu işveren heyetinin görüşme masasına 14 Ağustos Pazartesi günü getireceği ilk teklifi bekliyor. Memur Sen ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da aralarında bulunduğu kamu işveren heyeti arasındaki görüşmeler 1 Ağustos Salı günü başlamıştı. Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu görevlilerinin enflasyonun gölgesinde kalmaması gerektiğini kaydederek, "2024 yılı için 3’er aylık olmak üzere ve iki yıl için toplamda %110 zam teklifi Kamu İşveren Heyeti tarafından da kabul görmelidir." demişti. Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise söz konusu toplantı öncesi basına yaptığı değerlendirmede, 2024 yılına yönelik 1'inci 6 ay için yüzde 40 artış talep ettiklerini belirterek, buna yüzde 10'luk refah payının da eklenmesini istemişti. "2'nci 6 ay için de yüzde 30'luk artış talep ediyoruz." diyen Kahveci, "2024'e yönelik taleplerimizin toplamı yüzde 100,2'ye tekabül ediyor. 2025 yılının tamamında ise refah payı dahil tüm maaşlara yüzde 58,4'lük bir artış olmalıdır" ifadelerini kullanmıştı.
14 AĞUSTOS’TA GÖRÜŞMELER YENİDEN BAŞLIYOR
Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin yaptığı basın toplantısında görüşme takvimine ilişkin bilgiler de vermişti. Kahveci’nin verdiği bilgilere göre; hizmet kollarına ilişkin toplu sözleşme tekliflerinin tasnifiyle süreç devam edecek. Daha sonra genele ilişkin tekliflerin tasnifiyle ilerleyecek. Sonra hizmet koluna ilişkin tekliflerin müzakeresi, devamında genele ilişkin tekliflerin müzakeresiyle sürecek. 14 Ağustos’ta heyet 1 Ağustos’ta olduğu gibi tekrar bir araya gelecek ve kamu işveren heyeti teklifini sunmuş olacak. Devamında yine hizmet koluna ve genele ilişkin müzakereler muhataplarıyla sürecek. 17 Ağustos'ta 2'nci bir toplantı yapılacak ve yeni teklifler müzakere edilecek.
BİRLEŞİK KAMU İŞ YÜZDE 115’LİK ARTIŞ İSTİYOR
Bu arada 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinin başladığı geçen hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde eylem yapan Birleşik Kamu İş Konfederasyonu üyeleri öncelikle tüm kamu çalışanlarının mevcut maaşlarına yüzde 115 oranında artış yapılmasını, 2024 -2025 dönemi maaş artışlarının da bu temel üzerinden yapılması çağrısında bulundu. Toplu sözleşme görüşmelerini “Sözde Toplu Sözleşme” diye nitelendiren konfederasyon üyeleri, sık sık “Direne Direne Kazanacağız”, “Emek Eylem Direniş Yaşasın Birleşik Kamu-İş”, “Zam, kriz, yoksulluk tükeniyoruz” sloganları atan grup adına açıklama yapan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ, " Yüzde 115 oranında artırılarak belirlenecek bu tutarlara 2024 ve 2025 yılında Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında (üçer aylık sürelerle) yüzde 15 zam yapılmalıdır. Ayrıca Ocak 2024’te yüzde 5 oranında refah payı eklenmelidir." diyerek taleplerini özetlemişti.
KAMU MÜHENDİSLERİ DENK MESLEK DENK MAAŞ İÇİN EYLEM YAPTI
Kamuda çalışanları içinde özellikle mühendisler bir süredir taleplerini yüksek sesle dile getiriyor, meydanlarda eylem ortaya koyuyor. 8 Temmuz’da Türkiye’nin dört bir yanından gelen Kamu Mühendisleri Platformu öncülüğünde mühendislerin Ankara Anıtpark’ta yaptığı açıklama ve protesto eylemi ses getirmişti. Kamu mühendisleri, pandemi öncesinde olduğu maaşlarının ve özlük haklarının hakim, savcı ve doktor seviyesini yeniden çıkarılmasını istiyor. Mühendislik Meslek Kanunu çıkarılmasını da isteyen kamu mühendisleri tüm kazanımlarının emekliliğe yansıtılmasını da içeren özlük haklarında köklü iyileştirmeler için harekete geçilmesini istiyor.