Ramazan ayının bitimine sayılı günler kala vatandaşlar, Ramazan Bayramı’nın (Şeker Bayramı) hangi güne denk geldiğini merak etmeye başladı. 2025 yılında Ramazan Bayramı hangi günü denk geliyor? Bayram arifesi (arefesi) ne zaman? Bayram tatili hangi gün? Hepsi ve daha fazlasını sizler için derledik…

RAMAZAN BAYRAMI NEDİR? 

Ramazan Bayramı veya halk arasındaki adıyla Şeker Bayramı’na sayılı günler kaldı. Şeker Bayramı, Ramazan ayının bitişen denk gelen hicri takvime göre 10’un ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Ramazan ayının son günü ise arife (arefe) olarak kabul edilir. 

Kadir Gecesinin Anlamı 2

ARİFE (AREFE) GÜNÜ NEDİR? 

Arife (arefe) günü, Allah’a yakınlaşmanın ve teslimiyetin en kuvvetli ifade biçimlerinden birisidir. Bu nedenle Müslümanlar, arife (arefe) gününde ibadet ederler veya ölmüş yakınlarına dua ederler. Ramazan Bayramı’ndan bir gün önceki gününe arife (arefe) denir. Bunun haricinde arife (arefe) kelimesi, belli gün veya bayramlardan önceki günler ya da önemli bir olayın ya da olayların meydana geldiği günler için de kullanılabilir. 

Arefe Orucu

ARİFE (AREFE) GÜNÜN ÖNEMİ NEDİR? 

Arife (Arefe) günü, Müslümanların günahlarından arınmasına, Allah’a yakınlaşmasına ve hayatında temiz bir sayfa açmasına vesile olacak mübarek bir gündür. Arife (Arefe) günü oruç tutulabilir fakat hacca gidecek olanlar Peygamber efendimiz HZ. Muhammed tarafından oruç tutması nehy (Muaf) edilmiştir.

Camide Ibadet Eden Insanlar

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Ramazan Bayramı'nın arife (arefe) günü, 29 Mart 2025 cumartesi günü tarihinde idrak edilecek. 2025 Ramazan bayramı takvimi:

  • Ramazan Bayramı arifesi (Arefe)- 29 Mart-2025 Cumartesi

  • Ramazan Bayramı 1. Gün- 1 Nisan 2025 Pazar

  • Ramazan Bayramı 2. Gün- 2 Nisan 2025 Pazartesi

  • Ramazan Bayramı 3. Gün- 3 Nisan 2025 Salı

Kadir Gecesi Ne Zaman

ARİFE (AREFE) GÜNÜ YAPILACAK İBADETLER

Arife (Arefe) gününde yapılacak ibadetler şunlardır:

  • Duha namazı (kuşluk namazı), tesbih namazı ve şükür namazı kılınabilir.

  • Tövbe istiğfar, salavat, kelime-i tevhid okumak tavsiye edilen ibadetlerdendir.

  • Tövbe Namazı Kılmak

  • Mahsus Namaz kılmak.

  • İhlas suresinin okunması tavsiye edilir.  Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle buyurmuştur “İhlas suresini kim arife (arefe) günü akşamı 1000 defa okursa Allahü Teala ona istediğini verir.

  • Peygamber Efendimiz bugün için “En hayırlı, kabulü şayan olan dua, arife (arefe) günü yapılan duadır” şeklinde bir Hadis söylemiştir. Bu yüzden arife (arefe günü) tutulan oruçların sevapları daha fazladır.  

Kadir Gecesinin Anlamı

RAMAZAN BAYRAMI GELENEKLERİ

Ramazan Bayramı’nın Türk halkındaki yeri son derece ayrıdır. Ramazan Bayramı’nın ilk gününde erkenden kalkılır ve bayram namazına gidilir. Bayram namazından sonra akraba ziyareti başlar. Bayramda bakımlı ve temiz giyinmek adettendir. Bayramda aileler, çocuklara, yeni kıyafetler alır. Dede, a gibi aile büyüklerini evinde toplanılır ve bayramlaşılır. Bazı büyükler, ellerini öpen çocuklara hediye veya harçlık verirler. Çocuklar ufak gruplar halinde kapı kapı dolaşarak şekerleme toplarlar.

Bayram Şekeri-1

Muhabir: Tahsin CAN ÖNALP