Nisan’ın ilk haftaları geride kalırken bütün herkesin kafasında merak edilen sorular oluştu… 2024 Ramazan Bayramı arifesinin (Arefe) hangi güne denk geldiğine yönelik araştırmalar başladı. Bu yıl Ramazan Bayramı'nda 9 gün tatil yapacak olan vatandaşlar şimdiden tatil planları yapmaya başladı. Peki, arife (Arefe)günü ne zaman? Bayram tatili hangi gün? Bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını sizler için derledik. 

ARİFE (AREFE)GÜNÜ NEDİR?

Arefe (Arife) günü, Allah’a yakınlaşmanın ve teslimiyetin en kuvvetli ifade biçimlerinden birisidir. Bu nedenle Müslümanlar, arefe gününü coşkulu bir şekilde ibadet ederek geçirirler. Ramazan Bayramın'dan bir gün önceki güne arife (Arefe) denir. Belli gün veya bayramlardan önceki günler ya da önemli bir olayın ya da olayların meydana geldiği günler içinde arife (Arefe) kelimesi kullanılabilir.  

Kadir Gecesinin Anlamı

ARİFE (ARİFE) GÜNÜN ÖNEMİ NEDİR?

Arife (Arefe) günü, Müslümanların günahlarından arınmasına, Allah’a yakınlaşmasına ve hayatında temiz bir sayfa açmasına vesile olacak mübarek bir gündür. Bugünde yani arife (Arefe) günü oruç tutulabilir fakat hacca gidecek olanlar Peygamber efendimiz HZ. Muhammed tarafından oruç tutması nehy (Muaf) edilmiştir.

Kadir Gecesinin Anlamı 2

BAYRAM NE ZAMAN?

Ramazan Bayramı'nın arife (Arefe) günü, 9 Nisan Salı tarihinde idrak edilecek.

2024 Ramazan bayramı takvimi:

  • Ramazan Bayramı Arefesi- 9 Nisan 2024 Salı

  • Ramazan Bayramı 1. Gün- 10 Nisan 2024 Çarşamba

  • Ramazan Bayramı 2. Gün- 11 Nisan 2024 Perşembe

  • Ramazan Bayramı 3. Gün- 12 Nisan 2024 Cuma

Kadir Gecesinin Anlamı 3

ARİFE (AREFE) GÜNÜ YAPILACAK İBADETLER

  • Arife (Arefe) gününde yapılacak ibadetler şunlardır:

  • Duha namazı (kuşluk namazı), tesbih namazı ve şükür namazı kılınabilir.

  • Tövbe istiğfar, salavat, kelime-i tevhid okumak tavsiye edilen ibadetlerdendir.

  • Tövbe Namazı Kılma.k

  • Mahsus Namaz kılmak.

  • İhlas suresinin okunması tavsiye edilir.  Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle buyurmuştur “İhlas suresini kim arefe günü akşamı 1000 defa okursa Allahü Teala ona istediğini verir.”

  • Peygamber Efendimiz bugün için “En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır” şeklinde bir Hadis söylemiştir. Bu yüzden arife (arefe günü) tutulan oruçların sevapları daha fazladır.  

Orta Namaz Nedir Ve Nasil Kilinir Orta Namaz Kac Rekattir 1644485526 0581

ARİFE (AREFE) GÜNÜ OKUNACAK DUALAR

Arife (Arefe) günü okunacak dualar şunlardır:

Sübhânellezi fi's-semâvâti arşuhu. Sübhanellezi fi'n-nâri sultânühu. Sübhanellezi fi'l-kubûri kadâuhu. Sübhanellezi fi'l-hevâi rûhuhu. Sübhânellezi raa's-semâe bigayri amedin. Sübhânellezi vadaa'l-arda. Sübhânellezi lâ melcee illâ ileyhi."
İmam-ı Tirmizi, Resûl-i Ekrem Efendimiz'in, "Duânın hayırlısı arife günü yapılan duâdır," buyurarak Peygamberlerin arife (Arefe) günü duâsını şöyle okuduğunu haber verir:
"Lâ ilâhe illâllahü hüve lehü'l-hamdü ve hüve alâ küli şey'in kadir."
Buhâri'de geçen bir hadisten öğrendiğimize göre arif (Arefe) günü şu duayı okuyan, şeytanın tasallutundan kurtulur, kendini muhafaza altına almış olur.
"Allahümme'c'al fi kalbi nûran ve fi basari nûran. Allahümme'şrah li sadri ve yessir li emri...""Allah'ım, kalbimi, gözümü, gönlümü nûrlu kıl. Allah'ım, kalbime genişlik, işlerime kolaylık ver.
Peygamberimiz (s.a.s) buyurdu ki: Arife (Arefe) gününe hürmet ediniz! Çünkü Allahü Tealänın kıymet verdiği bir gündür. Arife (Arefe) gecesi ibadet edenler Cehennem'den azad olur. Arife (Arefe) günü ibadet edenlerin iki senelik günahları affolur. Biri geçmiş senenin, diğeri gelecek senenin günahıdır. Arife (Arefe) günü bin ihlas okuyanın bütün günahları affolur ve her duası kabul olur. Hepsini besmele ile okumalıdır.
Peygamber Efendimiz bugün için "En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arife (Arefe)Günü yapılan duadır" şeklinde bir Hadis söylemiştir. Müslümanlar bugünü oruç, namaz ve dua eşliğinde geçirmelidir.
Efendimiz (s.a.v.) Arife (Arefe) gününün faziletini şu hadisle müjdeliyor:
"Arife (Arefe) gününden daha faziletli bir gün yoktur. Allahü Teâlâ o gün, yer ehli ile meleklere karşı övünür ve (Arafat'taki hacıları kastederek) şöyle buyurur:
Kullarıma bir bakın. Saçları başları dağınık, toz toprak içinde her uzak ilden bana geldiler. Bu halleri ile onlar, rahmetimi ümit etmekteler, azabımdan dahi korkmaktalar. Şahit olunuz, onları bağışladım. Onların yerlerini cennet eyledim. Arife (Arefe) günü olduğu kadar, hiçbir gün cehennemden daha çok azat edilen olmaz."

Muhabir: TAHSİN CAN ÖNALP