2024-2025 eğitim ve öğretim dönemi hazırlıkları sürüyor. Bu kapsamda Antalya’ya gelen üniversite öğrencileri, okul kayıtlarını yaptırdıktan sonra ev arama telaşına düştü. Öğrenicilerin ev eşyaları alışverişi yapması, spot eşya satıcılarının da satışlarına olumlu yansıdı. Yurtta yer bulamayan ve kendine ev tutan öğrencilerin yeni eşya almaya bütçesi olmadığı için tercihleri spotçular oldu. Esnafın yaz boyunca yaşadığı durgunluk, yerini hareketliliğe aldı.

ÖĞRENCİLER EV EŞYALARINI SPOTÇULARDAN ALIYOR

Muratpaşa ilçe sınırlarında bulunan Üçgen ve Deniz mahalleleri ikinci el eşya mağazaları bugünlerde öğrencilerin umudu olmuş durumda... İkinci el eşya satan esnaf da satışların hareketlendiğini ifade ediyor. İkinci el eşya satan Mehmet Kuytu, üniversite öğrencilerinin gelişiyle birlikte satışlarda bir kıpırdanma başladığını söyledi. Öğrencilerin ikinci el eşyaları alarak yaşayacakları evi daha ucuza döşediklerini anlatan Kuytu şu açıklamalarda bulundu:

“Yaz sezonunda iyiden iyiye duran işlerimiz okul döneminde hareketleniyor. Üniversite öğrencileri tuttukları evleri döşemek için ikinci el eşyalara yöneliyor. Biz spot satış yapsak da garanti ve servis bakımı veriyoruz. Ancak işler istediğimiz kadar iyi olduğunu söyleyemeyiz.”

MECBUREN İKİNCİ EL MAĞAZALARINA GİDİYORUZ

Öğrencilerin ev eşyasını tamamlamak için tercih ettiği eşyalar daha çok mobilya, beyaz eşya  ve mutfak gerekçelerinde yoğunlaşıyor. Her bütçeye uygun ev eşyası bulmak mümkün. İkinici el eşya piyasasında çamaşır makinesi 3 bin 500 lira, buzdolabı 4-8 bin lira, televizyon 3-10 bin lira, halı 800-2 bin lira, oturma grubu 6-10 bin lira, elektrikli süpürge bin lira şeklinde sıralanıyor. Antalya’da kira fiyatlarının yüksek olduğuna dikkat çeken öğrenciler ise şu ifadeleri kulladı: 

“Üniversite öğrenimimiz süresince kalacağımız evi döşemek için mecburen ikince el eşya satan mağazalara gidiyoruz. Okula yakın olsun diye genellikle Kültür Mahallesi’nde ev kiralıyoruz. Eşyaları yeni alsak en uygunu 50 bin lira. Spotçulardan ise aynı eşyaları ortalama 15-20 bin liraya alabiliyoruz. Bu nedenle Antalya’da yer alan ikinci el eşya satıcıları çok sayıda arkadaşımızın ev eşyası temininde iyi oldu."

Muhabir: BÜLENT ÖNER