ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası ( ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Temmuz 2023 enflasyon oranlarını açıkladı. TÜFE'de yüzde 9.49, Yİ-ÜFE'de yüzde 8.23 olarak kaydedilen bu artışlar yıllık enflasyonun yüzde 47.83'e ulaşmasına neden oldu. Aylık enflasyon son 1,5 yılın en yüksek seviyesinde iken yıllık enflasyon ise 8 aylık iyileşme ivmesi yön değiştirdi.

GRUP ANALİZİ: HANGİ HARCAMA GRUPLARI EN ÇOK ETKİLENDİ?

Ulaştırma grubu yüzde 15.75 ile aylık en yüksek artışı gösterirken, sağlık yüzde 13.61 ve lokanta ve oteller grubu yüzde 11.92 ile takip etti. En az aylık artış ise yüzde 2.67 ile eğitim grubunda gerçekleşti. Yıllık bazda en yüksek artışlar yüzde 82.62 ile lokanta ve otellerde, yüzde 75.95 ile sağlık, yüzde 60.72 ile gıda ve alkolsüz içecekler harcama gruplarında oldu.

“Enflasyonun yüksek seyretmesinde akaryakıt ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarının etkili olduğu görülürken, yıllık bazda gıda fiyatlarının yüzde 60'ın üzerinde yüksek seyrettiği görülmektedir" - Başkan Ali Bahar.

DAR VE SABİT GELİRLİ VATANDAŞLAR: ALIM GÜCÜNDE ERİME

Asgari ücrete, memur ve emeklilere yapılan zamlar, akaryakıt, doğal gaz, KDV ve ÖTV artışları nedeniyle yapılan zamlar, dezavantajlı vatandaşlar için enflasyonun etkilerini artırıyor. Gıda enflasyonunun yüksek seyretmesi, bu grup için risk oluşturuyor.

PARA POLİTİKALARI VE DÖVİZ KURU: EKONOMİDEKİ BELİRLEYİCİLER

Yaz aylarında turizm faaliyetlerinin döviz girişi nedeniyle avantaj kazandırdığına dikkati çeken Bahar, TCMB'nin faiz artışı ve döviz kuru üzerindeki etkilerine de değindi. TL'deki değer kaybının önümüzdeki dönemde enflasyon üzerinde belirleyici olacağını ifade etti.

ENFLASYONLA MÜCADELE: UZUN VADELİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Enflasyonla mücadelede yapısal dönüşüm, hukukun üstünlüğü, TCMB'nin bağımsızlık ve şeffaflık algısının iyileştirilmesi gibi faktörlerin önemine dikkati çeken Bahar, devletin uyguladığı politikayı desteklediğini vurguladı.

Kaynak: DHA