ANFAŞ Fuar Merkezi’nde düzenlenen açılış töreninde konuşan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, YÖREX’te bu yıl 7 bölgeden 500’ün üzerinde katılımcının yer aldığını belirterek, “Dört gün boyunca 10 bin metrekarelik alanda, yöresel ürünlerin büyük bir şölenini yaşayacağız” dedi. YÖREX’in başlamasıyla Anadolu’nun birçok yöresel ürününün coğrafi işaret zırhına büründüğünü belirten Ali Çandır, “15 yıl önce 109 olan coğrafi işaretli ürün sayısı 13’ü yabancı olmak üzere 1487’ye ulaştı, 627 ürün de coğrafi işaret tescili için bekliyor. Avrupa Birliği’nde de atak yapmış durumdayız. 14 ürünümüz tescillendi. 7 ürünümüz tescil için gün sayıyor, 39 ürünümüz de inceleme aşamasında. Bu başarı yöresel ürünlerimize sahip çıkan herkesindir. TOBB Brüksel Ofisimiz bu konuda yoğun emek sarf ediyor” diye konuştu.
HAK ETTİĞİMİZ PAYI ALMALIYIZ
Asıl önemli olanın, bu potansiyeli ekonomiye kazandırmak olduğunu belirten ATB Başkanı Çandır,
“Avrupa Birliği'nde coğrafi işaretli ürünlerin ticari değeri bugün 100 milyar avro'ya yaklaşmış durumda. Dolayısıyla, biz de coğrafi işaretli ürünler pastasından hak ettiğimiz payı almalıyız. Yöresel ürünler projemizin ilk anından itibaren bizleri destekleyen ve motive edip cesaretlendiren TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu ve onun liderliğinde 365 oda-borsamıza, kalkınma ajanslarına, kurum ve kuruluşlara, yerel yönetimlere, firmalara ve üreticilerimize teşekkür ediyorum” dedi.
BİLGİ YARIŞMALARI DÜZENLENECEK
Katılımcıların dört gün boyunca, giriş bölümünde yer alan TOBB standında, zincir market ve e-ticaret siteleri ile yüz yüze iş görüşme imkânı bulacaklarını belirten Ali Çandır,
“Coğrafi işaretler konusunda farkındalığı artırmak amacıyla, fuar alanı içinde her gün saat 14.00’te ödüllü bilgi yarışması düzenleyeceğiz. 2 Kasım saat 14.30’da birbirinden kıymetli konuşmacıların katılımıyla ‘Yerel Kalkınmanın Anahtarı: Coğrafi işaretler’ panelinin gerçekleştireceğiz. Dört gün boyunca 10 bin metrekarelik alanda, yöresel ürünlerin büyük bir şölenini yaşayacağız” ifadelerini kullandı.
COĞRAFİ İŞARETLER ZENGİNLİK DEMEK
Fuar açılışında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, YÖREX'den önce Türkiye'de coğrafi işaret konusunun çok iyi bilinmediğini belirterek, ATB Başkanı Ali Çandır’ın öncülüğünde Türkiye'de coğrafi işaretli ürün sayısının 1400'ün üzerine çıktığını, bu ürünlerin yüzde 40'ına oda ile borsaların sahip çıktığını vurguladı. Yöresel ürünlerin ekonomik getirisine parmesan peynirini örnek gösteren Hisarcıklıoğlu,
"Parmesan peynirinin dünyadaki piyasa değeri 1 milyar 400 milyon avro. Bizdeki peynir çeşidi dünyanın hiçbir yerinde yok. Hem illerde var hem ilçelerde var. Gelirimiz ne? Yurt dışına satışımız ne? Sıfır. Adam bir peynirden 1 milyar 400 milyon avro para kazanacak, biz bu kadar zenginliğin içinde hiç para kazanamayacağız. İşte YÖREX bunu sağlıyor. Bugün coğrafi işaretlerin neredeyse yarısını odalar sağlıyor. Bu coğrafi işaretler zenginlik demek, zenginliği dünyayla paylaşmak demek, onu da paraya çevirmek demek. Bunun ilk adımını attık" şeklinde konuştu.
BÜTÜN İŞ ZENGİNLİĞİ PARAYA ÇEVİRMEK
Yöresel ürünlere Türk Patent ve Marka Kurumu'nun öncülük ettiğini; odalar, borsalar ve kalkınma ajansların destek verdiğini; AB'ye teşvik noktasında da kendilerinin destek olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu,
“Şu anda Avrupa Birliği'nde tescillenmiş 14 ürünümüz bulunuyor. Burada bütün iş zenginliklerimizi paraya çevirmek, bu amaç doğrultusunda düzenlenen YÖREX’e destek verenlere teşekkür ediyorum" dedi.
ALTERNATİF TURİZM İÇİN ÖNEMLİ
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, yöresel ürünlerin Anadolu’nun ruhunu yansıtan en değerli hazineler arasında yer aldığını belirterek,
“Bu topraklarda her yörenin kendine özgü lezzet, el sanatları, kültürel mirası fazlasıyla vardır. YÖREX bu değerlerin tanıtılması açısından son derece önemlidir. Bu çerçevede çok şanslı bir ülkeyiz. Türk lezzetleri dünyada çok önemli bir paya sahip. Dünyada 200 milyar doların üzerinde olan coğrafi işaretli ürünler pazarından yeterince pay almak için önemli mesafe almalıyız. 1500 coğrafi işaretli ürünümüz olmasına rağmen AB ile tescilini alan hala 14 ürünümüz var. Alternatif turizm içinde gastronomi önemli bir yere sahip. Kültürel miras ve toplumun anlaması açısından bu fuarlar çok önemli. Yerel üreticilerin ürünlerini tanıtma ve pazarlama açısından önemli bir fırsat” diye konuştu.
AVRUPA’DA BİRİNCİYİZ
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Muhammed Zeki Durak da yaptığı konuşmada coğrafi işaretli ürün sayısında Türkiye’nin Çin’den sonra dünyada ikinci Avrupa’da ise birinci olduğunu hatırlatarak,
“Tescil rakamları önemli ama tüm değerlerimizi koruma altına almamız önemlidir. Tescillerin katma değere dönüştürülmesi noktasında kat etmemiz gereken uzun mesafemiz var. İlk önceliğimiz hedeflenen katma değeri oluşturmaktır. Bunu başarmanın yollarından biri yurt dışında bilinirliği artırmak ve ihracatı artırmaktır” ifadelerine yer verdi.
YÖREX KÜLTÜR DEMEK
Antalya Valisi Hulusi Şahin, YÖREX’e kültür penceresinden baktıklarını belirterek,
“Kültürel mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmaktan sorumluyuz. YÖREX fuarını bu şekilde görüyoruz. Bu cevherimizi muhafaza edip standartlaştırmamız çok önemli. Ürünlerin tescil süreçleri çok kıymetli” diye konuştu.
BÜYÜKŞEHİRDEN TANITIM KATKISI
Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek, YÖREX’e çok önem verdiklerini, ellerinden gelen her türlü desteği verdiklerini kaydederek,
"Üreticimize Antalya'da destek veriyoruz. İpek böcekçiliğinin yaygınlaştırılması, organik ve biyomedikal mücadeleye kadar, süt tankından hamur yoğurma makinesine kadar her zaman yerel üreticimizin yanındayız. Kadın kooperatifi ile Antalya’nın yerli ürünlerinin tanıtımına katkı sunuyoruz” dedi.
TESCİL ALANLARA PLAKET VERİLDİ
Konuşmaların ardından AB Coğrafi İşaret Tescili alanlara plaketleri verildi. Plaket töreninin ardından Vali Hulusi Şahin, Isparta Valisi Aydın Baruş, Burdur Valisi Türker Öksüz, Çorum Valisi Zülkif Dağlı, Düzce Valisi Selçuk Aslan, Bilecik Valisi Şefik Aygöl ,TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu. ATB Başkanı Ali Çandır, ATSO Başkanı Ali Bahar ve beraberindekiler fuarı gezdi, stant sahiplerinden yöresel ürünler hakkında bilgi aldılar.
KONYAALTI YÖREX’TE
Konyaaltı Belediyesi bu yıl 12’ncisi düzenlenen12 bin yıllık Anadolu kültürünü yaşatmayı amaçlayan Yöresel Ürünler Fuarı’nda (YÖREX)stant açtı. Konyaaltı Belediyesi Başkan Yardımcıları Tuba Erke Bostan ve Sedat Karabulut standı ziyaret eden vatandaşlara meşhur Çandır fasulyesinden yapılan kuru fasulye ikramında bulundu. Konyaaltı’nın Yarbaşçandır Mahallesi’nde 200 yıldır üretimi yapılan fakat son zamanlarda yok olmaya yüz tutan olan Konyaaltı Belediyesi’nin çalışmalarıyla üretimi yeniden artırılan Çandır fasulyesine vatandaşların ilgisi büyük oldu. Çandır fasulyesinden yapılan 5 bin kişilik kuru fasulye de Konyaaltı Belediyesi Başkan Yardımcıları Tuba Erke Bostan ve Sedat Karabulut tarafından standı ziyaret eden vatandaşlara ikram edildi. Çandır fasulyesi lezzetiyle vatandaşlardan tam not aldı.