Dünyanın ilk akıl hastanesi Türkiye’de bulunuyor. Tarihi, asırlar öncesine dayanan yeraltı şehrinde kurulan ve gün yüzü görmeyen akıl hastanesiyle ilgili detaylara birlikte göz atalım…

ASIRLIK YERALTI KENTİ 

1963 yılında evine tadilat yaptırmak isteyen bir köylü tarafından tesadüfen keşfedilmiş, 1965 yılında ziyarete açılmış. 37 yeraltı şehrinin en büyüğü ve toprak altında 13 kat şeklinde inşa edilmiş. Asırlık yeraltı kenti Derinkuyu, Kapadokya bölgesinde bulunuyor ve binlerce yıl önce terk edilmiş olmasına rağmen bugün binlerce yerli-yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. 

Antalya DOB'da 'Giselle' için son 3 temsil! Antalya DOB'da 'Giselle' için son 3 temsil!

DERİNKUYU YERALTI ŞEHRİ MİLATTAN ÖNCE İNŞA EDİLDİ

Derinkuyu’nun kesin tarihi bilinmemekle birlikte Protohitit, Hitit, Roma ve Bizans dönemlerinde kullanıldığı söylenmekte. Nitekim burada bulunan mermer kartal heykeli Roma, misyoner okulu ve kilise ise Bizans etkisini kanıtlar nitelikte. Tarihi yeraltı kentinin kurucuları olaraksa birçok kaynakta Melengübü’ler işaret edilir. Milattan önce 1400 yıl önce kurulmasına rağmen Derinkuyu bugün kayıtlara geçen en büyük ve geniş yeraltı şehirlerinden biri olarak karşımıza çıkmakta. 

YERALTI ŞEHRİNDE YOK YOK!

Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kapadokya bölgesinde bulunan, Nevşehir - Niğde kara yolu üzerinde ve Nevşehir’e 30 km uzaklıkta bulunan Derinkuyu ilçesinde, kayalara oyulmuş yeraltı şehri.  İkinci yüzyılda Roma'nın zulmünden kaçan ilk Hristiyanlar, Antakya ve Kayseri üzerinden Kapadokya'ya ulaşarak bölgedeki yeraltı şehirlerini kurmuşlar. Uzun süreli barınma için inşa edilen bu şehirlerde kilise, ahır, şaraphane, misyoner okulu, su kuyuları, erzak depoları ve havalandırma boruları gibi fiziksel ve toplumsal temel ihtiyaçların karşılanabileceği alanlar bulunmakta. 

TEHLİKELERE KARŞI BÜYÜK TAŞ TEKERLEKLER KULLANILDI

Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde barınma, beslenme, eğitim gibi ihtiyaçlarını karşılayan halk, güvenliklerini de katlar ve alanlar arasına inşa ettiği dar tüneller ve bu tünellere yer yer ekledikleri, herhangi bir tehlike anında tünelin kapanmasını sağlayan büyük taş tekerleklerle sağlamış. Günümüzde söz konusu taş tekerlekleri görmek hala mümkün. 

YERALTINDA 13 KATLI ŞEHİR

Derinkuyu Yeraltı Şehri'nin günümüzde sadece 8 katı ziyarete açılmış durumda. Tüm katların temizlenmesi halinde şehrin toplam derinliğinin 50 metreden 85 metreye kadar yükseleceği ve kat sayısının da 13 civarı olacağı öngörülmekte. Bazı kaynaklara göreyse tarihi yeraltı şehri toprağın altında 18 kattan oluşmakta. 

Derinkuyu (4)

DÜNYANIN İLK AKIL HASTANESİ

Derinkuyu Yeraltı Şehri ile yapılan araştırmalarsa ilginç bir gerçeği su yüzüne çıkardı. Toprağın metrelerce altında inşa edilen kentteki manastırda yapılan araştırmalar neticesinde, buranın geçmişte akıl hastalarının iyileştirilmesinde kullanıldığını ortaya çıkardı. Eldeki bulgular manastırdaki odaların yüzyıllar önce akıl hastalarını tedavi etmek amacıyla kullanıldığını ortaya koyarken,  dünyadaki ilk akıl hastanesinin de Türkiye’de olduğuna işaret ediyor. 
Derinkuyu (6)

Muhabir: VELİ AKOĞLU