Sosyal medya, son dönem teknolojilerinde yaşanan gelişmeler sonrasında internet ve akıllı telefonların yaygın bir şekilde kullanılmasıyla birlikte hayatımıza girdi. Sosyal medya kullanımının geçtiğimiz yıl dünya genelinde 4.76 milyara ulaşması, bu kavramın gücünü kanıtlar niteliktedir.

Sosyal medya dünyasında kullanılan bazı kelimeler, o kültürün jargonunu oluşturmuş durumda. Peki, sosyal medya terimleri nelerdir? Özet bilgilerle açıklıyoruz…

Sosyal medya ile ilgili terimler genellikle İngilizce dilindedir. Özellikle Z kuşağının yoğun olarak kullandığı bu kelimelerin anlamları merak ediliyor. Dump, Slay, Crush, Shitpost gibi sosyal medyada sıkça kullanılan terimleri sizler için açıkladık. İşte tüm detaylar…

Sosyal Medya Terimleri

Sosyal Medya ile İlgili Terimler

Sosyal medyada kullanılan terimler, ülkemiz insanları tarafından İngilizce – Türkçe karışımı bir şekilde kullanılıyor. Bu nedenle kavramların anlamlarının tam bilinmemesi, kişilerin merakını daha da artırmaktadır. Sosyal medya terimleri İngilizce olarak yazılabilir. Ancak günlük kullanımda farklı anlamlara gelebilmektedir.

Sosyal medya terimleri ve anlamları için çok geniş perspektifte kavramlar bulunuyor. Bunlardan en önemlilerini sizler için derledik. Tahmin edeceğiniz üzere sosyal medya dili oldukça geniş kapsamlı. Tüm ayrıntıları sizlere sunuyoruz. İşte detaylar…

Sosyal Medya Terimleri 2

Sosyal Medya Terimleri: 10 Yeni Trend Kelime

2000’li yılların ortalarında hayatımıza dahil olan sosyal medya platformlarının günümüzdeki kullanıcı sayısı giderek artmaktadır. Bu da sosyal medya dili diye bir kavramın ortaya çıkmasına neden oldu.

Tweet atmak, like atmak, follow gibi ilk dönem sosyal medyasında bazı kavramlar ön plana çıktı. Ancak günümüzde sosyal medya sözlüğüne her geçen gün yeni kavramlar eklenmektedir.

Yeni trend kelimeler arasından seçtiğimiz sosyal medya terimleri, aşağıdaki 10 örnek ile açıklanmıştır:

  1. Dump
  2. Slay
  3. Crush
  4. Shitpost
  5. Feed
  6. DM
  7. Influencer
  8. Hashtag
  9. Engagement Rate
  10. Post

Şimdi sosyal medyada kullanılan terimler arasındaki bu örnekleri detaylı olarak inceleyelim…

Sosyal Medya Terimleri 6

1- Dump

Sosyal medyada kullanılan İngilizce kelimelerden en yaygın olanı “dump” kelimesidir. Sosyal medya platformlarında “dump atmak” şeklinde kullanılan bu kelimenin anlamını herkes araştırıyor.

Sosyal medya terimleri arasında yer alan bu kelimenin Türkçe anlamı çöplük, keyifsizlik, düşmek, çöp yığını, ucuzluk şeklindedir.

Dump kelimesi, bilgisayar dünyasında daha çok hafıza ve depolama çokluğu anlamında kullanılıyor. Sosyal medyada dump ne demek sorusunun yanıtı ise özellikle Instagram için aynıdır. Dump atmak terimi temel olarak fotoğraf çöplüğü anlamında kullanılır.

Sosyal Medya Terimleri 7

2- Slay

Son dönemde sıklıkla kullanılan sosyal medya terimleri arasında “slay” kelimesi bulunuyor. Slay kelimesinin Türkçe karşılığı “öldürmek, katletmek” olarak belirtilebilir. Ancak aynı zamanda inanılmaz derecede iyi olmak, harika görünmek gibi anlamlara da gelebilmektedir. Bu kelimenin sosyal medyadaki karşılığı da bu şekildedir.

Sosyal medya terimleri ve anlamları açısından “slay” kelimesi; oyun, müzik, moda gibi alanlarda etkileyici, başarılı, güzel ve iyi olduğunu belirtmek için kullanılıyor. Slayyy akımı ise daha çok TikTok platformundan yayılmıştır.

Sosyal Medya Terimleri 8

3- Crush

Sosyal medya dili, insanlar etkileşime girdikçe daha da gelişiyor! Her geçen gün yeni bir kelimenin eklendiği sosyal medya sözlüğünde şu sıralar popüler olan “crush” kavramını açıklayalım. Crush, İngilizce’de “ezmek, baskı, kalabalık” gibi anlamlarda kullanılıyor. Ancak sosyal medya terimleri arasındaki kullanım amacı ise tamamen farklıdır.

Sosyal medyada crush kelimesi, daha çok birbirinden hoşlanmış kişiler için kullanılmaktadır. Özellikle birbirine kalp ifadesi yollayan kişiler için crush kelimesi kullanılmaktadır.

Sosyal Medya Terimleri 9

4- Shitpost

Sosyal medya terimleri arasında en yaygın kullanılan “shitpost” kelimesi ile devam edelim. Shitpost, tamamen internet ve sosyal medya kültürüne ait bir kelimedir. Daha çok Instagram’da kullanılsa da tüm internet platformlarında yer alır diyebiliriz. Z kuşağı arasında yaygın bir şekilde kullanılan shitpost kavramının anlamı ise içerik türleri arasında değerlendiriliyor.

Sosyal medya dilinde shitpost, özellikle Instagram ve TikTok için “çok anlamı olmayan, genel olarak eğlendirici ve güldürücü içerik paylaşımı” anlamıyla kullanılmaktadır.  

Sosyal Medya Terimleri 10

5- Feed

Sosyal medya kavramları ve terimlerini daha çok günlük kullanım için açıkladık. Şimdi ise biraz daha tanımsal bir kavramı açıklayalım: Feed…

Feed, sosyal medya terimleri arasında platformlardaki kullanıcıların takip ettikleri hesapların ana sayfadaki yayın akışı bölümünü tanımlamak için kullanılan kelimedir. Takip ettiğiniz kişilerin ve sayfaların paylaşımları feed akışı içerisinde görüntülersiniz. Sosyal medyanın kemik kavramlarından birisi olarak ifade edilebilir.

Sosyal Medya Terimleri 11

6- DM

Sosyal medya dilinde en popüler kavramlardan birisi de DM’dir. Direct Message kelimelerinin kısaltması olan bu kelime, sosyal medya terimleri açısından “bir kişiyle özel mesajlaşma” anlamına geliyor. DM kavramı daha çok Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarından çıkmıştır.

Günümüzde insanlar, özel mesaj ile sohbet etmeyi tercih ettiklerinde DM kavramını kullanmaktadır. Yine sosyal medya terimleri ve anlamları arasında en temel kelimelerden birisidir.

Sosyal Medya Terimleri 12

7- Influencer

Sosyal medya ile hayatımıza girmiş kavramlardan birisi de influencer kelimesidir. İngilizce bir kelime olan influencer’ın Türkçe karşılığı ise “etkileyici, etkileyen, etki alanı geniş” şeklindedir.

Aşkları engel tanımadı! Tam 88 madalya kazandı Aşkları engel tanımadı! Tam 88 madalya kazandı

Sosyal medya terimleri açısından influencer, ilgili platformlarda çok geniş bir takipçi ağına sahip, bu takipçileri üzerinde etki alanı yüksek kişilere verilen isimdir. Bu kişiler, markalarla iş birliği yaparak ürün ve hizmet tanıtımı yapabilir. Son dönemde dijital pazarlama teknikleri içerisinde “influencer marketing” kavramı da yer bulmuştur.

Sosyal Medya Terimleri 13

8- Hashtag

Hashtag, sosyal medyaya özgü kavramlardan birisi olarak Twitter ile birlikte yaygın bir şekilde kullanıldı. Sosyal medya terimleri açısından Hashtag kelimesinin anlamı, önüne # işareti konularak elde edilen mikro bloglara verilen isimdir.

Platform kullanıcıları, Hashtag araması yaparak ilgi duymuş olduğu konulardaki en yeni gönderileri görüntüleyebilmekte, sadece bu aramaya göre çeşitli işlemler yapabilmektedir.

Sosyal Medya Terimleri 14

9- Engagement Rate

Sosyal medya terimleri ve anlamları arasında “engagement rate” ifadesini de sayabiliriz. Daha çok sosyal medya hesaplarının gelişimi yolunda esas alınan bir kavram olan engagement rate, “etkileşim oranı” anlamına gelmektedir.

Etkileşim oranları, bir sosyal medya gönderisinin (post) başarısını ölçmek için ele alınan beğeni, yorum, yeniden paylaşım sayılarından elde edilen bir rakamdır. Sosyal medya terimleri açısından bir sayfanın ya da hesabın kalitesini ölçmek amacıyla ilk olarak etkileşim oranına bakılır.

Sosyal Medya Terimleri 15

10- Post

Sosyal medya sözlüğünde sıklıkla karşımıza çıkan post kavramı, Instagram, Twitter ve Facebook gibi platformlarda kişilerin paylaşımlarını ifade eden “gönderi” anlamına gelmektedir. Bir resim, yazı, video, infografik vb. formatta paylaşılabilecek tüm içerikler, sosyal medya terimleri arasında “post” kavramı ile ifade edilmektedir.

Yeni trend kelimeler ve sosyal medya ile ilgili terimleri bu şekilde özetleyebiliriz. Ancak sosyal medyanın hayatımıza giriş yaptığı günden bu güne oluşan yeni kelimeler bunlarla sınırlı değildir. Şimdi diğer kavramların anlamlarına kısaca bakalım…

Sosyal Medya Terimleri ve Anlamları: Diğer Kelimeler

Sosyal medya, forum sitelerinden bloglara kadar çok geniş bir aralığı kapsayan iletişim platformlarının genel adı olarak tanımlanabilir. İnternet kullanımının artması ve teknolojilerde yaşanan gelişmelerle birlikte sosyal medya, giderek hayatımızın bir parçası olmaya devam ediyor.

Twitter, Instagram, Facebook, Linkedin vb. platformlarla hayata geçen sosyal medya uygulaması, beraberinde bir dizi yeni kavramları da insanlık literatürüne kazandırmıştır.

Sosyal medya terimleri ve anlamları, genellikle kullanılan platformlara göre farklılık içerebilir. Ancak bazı kavramlar ortak bir halde tüm platformlar için kullanılabiliyor.

Şimdi diğer sosyal medya kavramlarını kısaca inceleyelim:

  • Like (Beğeni): Bir içeriği beğenmek amacıyla kalp vb. emojilerle ifade edilen kavram.
  • Story: Instagram ile hayatımıza dahil olan bu kavram, 24 saat içinde silinen video ya da resimler için kullanılmaktadır.
  • Fav: Twitter ile hayatımıza giren sosyal medya terimlerinden birisi olan fav, favorinin kısaltılmış halidir. Bir gönderiyi favorilere eklemek için kullanılır.
  • Trending Topic (TT): Bir sosyal medya platformunda en çok konuşulan Hashtag konularının listelendiği alandır.
  • Selfie: Türkçeye özçekim olarak çevrilen selfie kelimesi de sosyal medya ile hayatımıza girmiştir.  
  • Viral: Sosyal medyada hızla yayılan içerikleri tanımlar.
  • POV: Point of View kelimelerinin kısaltılmışı olan POV kelimesi, TikTok’a özgü terimlerden birisidir. Daha çok “benim bakış açıma uygun şekilde” anlamıyla kullanılmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Sosyal medya terimleri ve anlamlarıyla ilgili olarak en çok sorulan sorular ve yanıtları şu şekildedir:

1- Sosyal medya kavramı ne anlama geliyor?

Sosyal medya, kullanıcıların internet üzerinden arama yapabildiği, içerik üretebildiği, içerikleri paylaşabildiği interaktif iletişim platformuna verilen addır. Mikrobloglardan forum sitelerine kadar çok geniş bir aralıktaki web site türleri, bu kategoriye dahil edilir. Günümüzde Instagram, TikTok, Twitter (X) gibi platformlar, en yaygın kullanılan sosyal medya uygulamalarındandır.

2- Sosyal medya platformları nelerdir?

Sosyal medya uygulamaları, resim, video ve diğer içerik türlerini paylaşmak için özel olarak oluşturulan platformlardır. Günümüzde en çok kullanılan sosyal medya platformları sırasıyla Facebook, WhatsApp, YouTube, Instagram, TikTok, WeChat ve Facebook Messenger gibi uygulamalardır

Muhabir: Duygu Tekin