Enerji yatırımları günden güne artarken bireysel tüketiciler de enerji verimliliği ve kalkınmaya katkı sunmak amacıyla kolları sıvadı. Kırsalda başlayan kalkınma hareketinin zamanla şehir merkezlerine sıçraması bekleniyor. Haber: Işık TUNÇEL Türkiye’nin enerji tüketimi her yıl ortalama yüzde 6 oranında artıyor. Buna bağlı olarak enerjide dışa bağımlılığımızda da paralel bir artış gerçekleşiyor. Dışa bağımlılığı azaltacak, yüksek elektrik faturalarına çözüm olarak geliştirilen enerji kooperatifleri de son aylar da bireysel yatırımcının can simidi oldu. GELİR ELDE EDİLECEK Kooperatifler ürettiği elektriğin tüketim fazlasını satabilecek. Ve kooperatif olarak gelir elde edebilecek. Bu gelir de kooperatif üyelerinin hisse oranlarına göre dağıtılacak. KURDAN ETKİLENMEYECEK Bireysel enerji yatırımcılar, çözüm yolu olarak enerji hayata geçirdikleri enerji kooperatifleri sayesinde son yıllarda yaşanan elektrik zamlarından ve yükselen döviz kurlarından etkilenmeyecek. Müstakil evlerdeki çatılarda güneş enerjisi kurmak isteyen bireysel tüketiciler teknik ve hukuki koşullara uyum çerçevesinde kurulumunu gerçekleştiriyor. Birçok konutun yer aldığı apartman veya sitelerde ise çatılarda fiziki koşulların uygun olmaması ve ortak alan kanunu nedeniyle güneş enerji santrali kurulumunun mümkün olmaması bireysel tüketiciyi kooperatifleşmeye yönlendiriyor. Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının geleceğini kooperatiflerin belirleyeceği birçok uzman tarafından desteklenirken enerji kooperatiflerin avantajlarından da bahsetmek gerekiyor. İşte neden kooperatifleşmeliyiz sorusunun yanıtları:

  • Bireysel tüketicilerin kooperatif üyesi olmak için mülk sahibi olmalarına gerek yok.
Kirada oturanlar kooperatif üyeleri de bu avantajlardan yararlanabiliyor. Bu bireyler evlerini taşıması durumunda yine kooperatifin faaliyet alanı içerisindeki dağıtım şirketine kayıtlı bir alana yerleşecekse üyeliği devam ediyor. Yani dağıtım şirketleri sınırları içinde aynı abonelik sınıfında olan gerçek kişiler ya da aynı abonelik sınıfında yer alan tüzel kişilerin kooperatifleşebilir.
  • Çatılarda kilovat başına maliyet 1300 dolar civarındayken kooperatif yapıldığı an bu maliyetler kilovat başına bin dolar seviyesine düşüyor. Yani kooperatifleşmeyle bireysel yatırımcının karı %20 olacak.
  • Kooperatif üyeleri üretim fazlası elektriğini devlete 10 yıllığına birim fiyatı 13,3 dolarcent artı KDV olarak satabilirler. Ayrıca enerji kooperatifi başvurularında diğer yatırımcılara göre öncelik hakları vardır.