Küresel ısınma arıların dengesini bozdu. Kış mevsiminin kurak gitmesi nedeniyle bal arıları kış uykusuna yatamadı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle arıların uçuşa geçmesiyle de koloni kayıpları söz konusu olmaya başladı. Çevre bilimcilerin, tabiat döngüsünün sürdürülebilirliği açısından, arıların rollerine yönelik yaptığı açıklamalarsa ‘Korkulan oluyor mu’ sorusunu getirdi.  

İzmir'e çamur yağdı! Araçlar çamurla kaplandı İzmir'e çamur yağdı! Araçlar çamurla kaplandı

KOLONİ KAYIPLARI YAŞANIYOR

Endişelendiren haber 3 bin 500 aktif arısı, 600 binden fazla kovan sayısı ve 19 bin ton bal üretimi ile Türkiye'de bal üretiminde ilk sırada yer alan Ordu’dan geldi. Bu yıl kar yağışının olmadığı kentte arılar da uykuya yatamadı. 5 ay boyunca kış uykusuna yatması gereken arılar uçmaya devam edince, yavrulamaya ve kendileri için bırakılan balları tüketmeye başladı. Bu durumun arılarda koloni kayıplarına neden olduğu belirtiliyor.

ARILAR YALANCI BAHAR NEDENİYLE UÇMAYA BAŞLADI

Yaşanan süreçle ilgili bilgi veren Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, “Kış mevsiminde arılarımızın uyuması gerekiyordu. Zaten şu ana kadar kış mevsimini yaşayamadık. Yalancı bahar havası nedeniyle arılar uçmaya başladı. Kovanlarından çıkan arılar akşam saatlerinde dönüşte sıkıntı yaşıyor, dışarı çıkan arı kovanını bulamıyor. Bu da koloni kayıplarına neden oluyor. Bundan sonraki süreçte de mutlaka koloni kayıpları yaşayabiliriz” diye konuştu.

Çevre bilimcilerin, geçmiş dönemlerde tabiat döngüsünün sürdürülebilirliği açısından, arıların rollerine yönelik yaptığı açıklamalarsa ‘Korkulan oluyor mu’ sorusunu getirdi.  

Kaynak: İHA