Türkiye Kamu-Sen tarafından kamu görevlilerinin ve emeklilerin acil çözüm bekleyen sorunlarına ilişkin olarak tüm Türkiye’de eş zamanlı basın açıklaması yapıldı. Daha önce Doğu Garajı Kültür ve Ticaret Merkezi önünde yapılması planlanan Antalya’daki açıklama, yoğun yağmur yağışı nedeniyle temsilciğin de bulunduğu Türk Büro-Sen binasında gerçekleştirildi. Açıklamaya Türkiye Kamu-Sen’e bağlı sendika başkanları ve temsilcileri katıldı. 

“BEKLENTİLERİMİZ KARŞILIK BULMALI”

31 Mart’ta yapılacak olan Mahalli İdareler seçimleri nedeniyle bu günlerde gündemin siyaset ağırlıklı ilerlediğine dikkat çeken Türkiye Kamu-Sen Antalya İl Temsilcisi Yılmaz Danabaşoğulları, “Ancak özellikle memur ve emeklilerimizin yaşadığı sorunlar ve beklentileri bu süreçte geri plana atılmamalı, milyonlarca vatandaşımızın geleceğini ilgilendiren konular seçim gündemi ile ötelenmemeli. Memurlar, emekliler ve aileleri hesaba katıldığında yaklaşık 25 milyonu bulan bir kitlenin beklentilerinin iktidarımız nezdinde mutlak surette karşılık bulması ve sorunlarının çözülmesi gerekmekte” diye konuştu.

“İLAVE EK ÖDEME MAAŞLARA YANSITILMADI”

2023 yılı Temmuz ayında yalnızca çalışan kamu görevlilerine ödenmeye başlanan 8 bin 77 TL tutarındaki ilave ek ödemenin, Ocak ayındaki artışlarla birlikte 12 bin 54 TL’ye yükselmesine rağmen bu ödemenin emekli maaşlarına sayılmaması nedeniyle çalışma yaşamı ile emeklilik arasındaki bağın tamamen koptuğunu, emekli maaşlarının ödenen prim ve kadro ile olan ilişkisinin kesildiğini söyleyen Danabaşoğulları, “Memur emeklilerine çalışırken aldıkları maaşın yüzde 45’i kadar emekli maaşı bağlanmakta. İlave ek ödemenin emekli maaşlarına yansıtılmaması bu oranı daha da düşürdü. Hükümetimiz 2024 yılını ‘Emekli Yılı’ olarak ilan etti. Mademki bu yıl ‘Emekli Yılı’dır öyleyse memur emeklilerinin durumu da mutlaka düzeltilmeli, ilave ek ödeme memur emeklilerine verilerek bu yoldaki ilk adım atılmalı” dedi.

“İKAZLARIMIZ KARŞILIK BULMADI”

Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da söz verdiği, birinci dereceye gelen tüm kamu çalışanlarının ek göstergelerinin 3600’e yükseltilmesi konusunun da henüz hayata geçirilmediğine değinen Danabaşoğulları, şunları söyledi: “Ek gösterge bilhassa memur emeklilerinin maaşlarını doğrudan ilgilendirdiği için emekli maaşlarının belirlenmesi bakımından hayati öneme sahip. Milyonlarca memur ve emekli Cumhurbaşkanımızın sözünün hayata geçirilmesini beklemekte. Hatırlanacağı gibi 2023 yılında yürürlüğe giren uygulama ile kamu görevlilerinin ek gösterge sorunu büyük ölçüde çözülmüş iken o dönemdeki ikazlarımızın karşılık bulmaması nedeniyle 1. dereceye gelen memurlarımız açısından bir haksızlık ortaya çıkmıştı. Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümet yetkilileri de genel seçimler öncesinde bu durumun düzeltileceğine ve birinci dereceye gelmiş tüm memurların ek gösterge rakamlarının 3600’e yükseltileceğine dair taahhütte bulunmuştu. Hatta dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de konu hakkındaki kanun teklifinin hazır olduğunu belirtmişti. Ne var ki, bugüne kadar bu yönde atılmış herhangi bir adım olmadığını görmekteyiz. Devlette devamlılık esastır. Bu doğrultuda Cumhurbaşkanımızın seçimler öncesinde verdiği sözün gereği yerine getirilmeli, önceki çalışma Bakanı döneminde hazırlanan teklif, vakit geçirilmeden TBMM gündemine taşınmalı. Yerel seçime sayılı günler kala TBMM, çalışmalarına ara vermeden önce ekonomik gelişmelerin kamu çalışanları üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin bertaraf edilmesi adına atılacak en önemli adım ek gösterge konusudur. Birinci dereceye gelen tüm memurların ek göstergeleri 3600’e yükseltilerek bu konu çözüme kavuşturulmalı."

ADGİAD yönetimi istişare toplantısında buluştu ADGİAD yönetimi istişare toplantısında buluştu

“SÖZLEŞMELİ PERSONEL ASIL İSTİHDAM OLDU”

Kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli istihdamının asıl istihdam biçimi haline gelmesinin ve birçok kurumda yeniden taşeron işçiliğinin artmasının da kamu çalışanlarının önemli sorunlarından olduğunu belirten Danabaşoğulları, şunları kaydetti: “7433 sayılı Kanunla 2023 yılında sözleşmeli personelin büyük bir kısmı kadroya geçirilmişti. Ancak aynı kanunla kurum ve kuruluşlarda ilk atamalarda personelin 3 yıl süre ile sözleşmeli personel pozisyonlarına atanması, ardından da 1 yıl boyunca atandıkları kurum ve bölgede çalıştıktan sonra memur kadrolarına geçebilmeleri hükme bağlanmıştır. Bu da sözleşmeli personel çalıştırmayı bir istisna olmaktan çıkarmış kamuda asıl istihdam haline getirmiştir. Buna bağlı olarak sözleşmeli kamu çalışanları 4 yıl boyunca ailelerinden ayrı kalmakta, yer değiştirme başta olmak üzere birçok hakkı kullanamamakta. Kamuda asli ve sürekli görevler mutlaka kadrolu memurlar eliyle gördürülmeli. 3+1 süreli sözleşmeli statüde istihdam kaldırılarak tüm kamu görevlilerinin 657 sayılı Kanunun 4/A maddesi kapsamında kadrolu olarak istihdamı sağlanmalı, kamuda 4/A’lı kadrolu ve güvenceli istihdam esas alınmalı, esnek ve güvencesiz çalışma biçimleri tamamen sonlandırılmalı.” 
 

Muhabir: DUYGU TEKİN