CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Ankara’nın Gölbaşı ilçesine bağlı Tulumtaş köyünde büyükbaş hayvan üreticisi Ertuğrul Koç ile görüştü. Görüşmede büyükbaş kurbanlıkların fiyatları ve üreticilerin yaşadıkları sorunları görüştü. 

"GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kurban Bayramı yaklaşıyor. Büyükbaş hayvanlarda da kurbanlık satışları başladı. Kurban fiyatları geçen yıla göre yüzde 100'e yakın artış göstermiş bulunuyor. 1 yıl içinde özellikle yemdeki artış, ahır giderleri, aşılar ve veteriner  giderleri artış hayvan fiyatlarını katladı” dedi. Üretici Ertuğrul Koç da girdi maliyetlerinin hayvancılığın sürdürülmesini zorladığını belirtip, "Tüm giderlerimiz yüzde yüz arttı. Doğal olarak bu artış fiyatlara yansıdı. Bir tosun 750 kilo ve 210 bin liraya satıyoruz. Geçen yıl bu hayvan 95-100 bin liraydı” yorumunda bulundu.

"VATANDAŞ NASIL KURBANLIK ALACAK?”

“Kurban Bayramı'nda vatandaşlar bu fiyatlara bu hayvanları nasıl alacaklar?" diyen Gürer, şöyle devam etti, "Kurban Bayramı'nda olsun bir kurban dahi kesemeyecek. Büyükbaş hayvanda kurban birden çok kişi ortaklığı ile kesilir. 10 kişi bir boğaya ortak olsa en az 10 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Emekli maaşı ile bir kurban dahi kesilemiyor. Bayrama yakın fiyatlar esner mi? Büyük kentlere diğer illerden gelen hayvan fiyatlar birde nakliye ve konaklama ücreti eklenecek. Bu fiyatlar ile kurban hali vakti yerinde olan dışında orta direk nasıl kesecek?" 

"BAKIM MASRAFLARI ARTTI"

Ömer Fethi Gürer, büyükbaş hayvanlarda yetişkinlerin fiyatlarının 210 bini bulduğunu kaydetti. Üretici Gürer ise şöyle konuştu, "Geçen yıl 80 bin liraya kadar büyükbaş kurbanlık vardı, bu yıl ise katlamış derken Besici Koç, büyükbaşların bulunduğu bölümlerde hayvanları göstererek, “Bu yıl  danalar 110 bin liradan başlıyor. En ufak hayvan erkek tosun 110 bin lira. Büyükbaş hayvanlar kilosuna göre fiyat değişiyor. Ahırda kurbanlık hayvanlarımız bölüm bölüm ayırdık. Bir grup kurbanlık 140-150 bin lira, diğer bölünmeliler 135-140 bin lira. Holstein Simental, onlarda 120 bin lira. Geçen  yıl bu hayvanların fiyatı 40-45 bin lira aralığındaydı. Farklı bölümde cinsine, kilosuna göre  hayvanları müşteri daha iyi görsün diye ayrı ayrı koyduk. Geçen  yıl 55 bin lira olan hayvan bu yıl 110 bin lirayı giderlerinden dolayı buldu. Bakım masrafı çok arttı. Besici olarak emeğimizi de katarak fiyat koysak bu rakamları da aşar. Piyasa da bakın, her şey ikiye katladı. Geçen yıl 200 lira olan şey, bu yıl 400 lira oldu. Bu hayvan 450 kilo besili hayvan, erkek tosun yüzde 65 randıman verir. Yüzde 65 demek, 100 kiloda 65 kilosu et olur. Zayıf hayvan da yüzde 50'ye düşer, erkek hayvan yüzde 60-65 randıman yapar. 100 kilo gelen hayvanın  en az 65 kilo eti olur."

Antalya sebze ve meyve fiyatlarında yükseliş Antalya sebze ve meyve fiyatlarında yükseliş

"YEM SÜBVANSE EDİLMELİ"

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılıkta desteklerin artırılmasının ve planlı bir politikanın uygulanarak yemin sübvanse edilmesi gerektiğini söyledi. Besici Ertuğrul Koç da, "Yemde destek var ancak yeme az bir destek veriyorlar. O da kurtarmıyor. Yemin sübvanse edilmesi lazım. Yüzde 50 destek olması lazım, yüzde 10 veriyorlar" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ