At eti, insan tüketimi için yetiştirilip uygun hale getirilen atların kesilmesi ile elde edilen bir besindir. Dünyanın birçok yerinde at eti hem yasal hem de tercih edilen bir yiyecek olarak kabul görmektedir. Fakat Orta Asya dışındaki bölgelerin birçoğunda yaygın olarak tüketilmemektedir.

Son aylarda ‘at eti’ haberlerinin yaygınlaşmasıyla ülkemizde at eti haram mı ya da yasak mı gibi sorular da merak konusu olmuştur. At eti tüketiminin Türkiye’de yaygın olmaması, dini bir nedeni olup olmadığı hakkında da soru işaretleri yaratıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve din alimlerinin değerlendirmeleri ile fetvaları ise at eti haram mı sorusunun cevabı konusunda yol göstericidir. At etine dair merak edilen her şeyi açıkladık!

At Eti Haram Mi 3

At Eti Haram Mı?

Orta Asya ülkeleri için at oldukça önemli bir hayvan olarak kabul görüyor. Fakat aynı zamanda bu ülkelerde at eti gıda maddesi olarak da işlev görüyor. Özellikle de Amerika ve birçok İslam ülkesinde at eti satışı ve yenmesi yasaktır.

Büyük bir çoğunluğun Müslüman olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde ise at eti ile alakalı uzun yıllardır süren farklı görüşler bulunuyor. Kuran-ı Kerim’de at eti hakkında net bir bilgi verilmediği için helal mi haram mı olduğu konusunda da görüş ayrılıkları oluşuyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da açıklamaları ise Kuran-ı Kerim’de at eti tüketmek ile ilgili kesin bir hüküm yer almadığı yönündedir.

CHP'li Antalya Büyükşehir'den çok konuşulacak karar! Plastik balık için 200 bin TL harcanacak CHP'li Antalya Büyükşehir'den çok konuşulacak karar! Plastik balık için 200 bin TL harcanacak

İslam alimlerinin at eti haram mı konusunda genellikle üçe bölündüğünü söylemek mümkün. Bazıları helal, bazıları haram bazıları ise mekruh demektedir. Aynı zamanda mezhepler arasında da farklı cevaplar bulunmaktadır.

Örneğin; Şafii ve Hanbeli mezhepleri açısından at eti yenmesinin sakıncalı olmadığı bilinmektedir. Bu görüşü destekleyen hadisler ise aşağıdaki gibidir:

  • “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Hayber günü evcil eşek etlerinden nehyetti de at etleri hususunda bize izin verdi.” Buhari 8/3937, Müslim 1941/36, Ebu Davud 3788
  • “Bizler, Hayber zamanında atların ve vahşi eşeklerin etlerini yedik. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bizleri evcil eşek etlerinden nehyetti!” Müslim 1941/37
  • “Biz, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in zamanında bir at kestik ve onu yerdik.” Buhari 12/5596, Müslim 1942/38

Bir diğer yandan Hanefi ve Maliki mezheplerine göre ise dinen at eti yemek uygun değil ve mekruh kabul edilir. Bu görüşün en büyük temeli ise Kuran-ı Kerim’de atların savaş aracı olarak geçmesidir.

At eti yemenin yasak olduğunu belirten hadisler ise şu şekildedir:

  • "Resulullah (sav) şöyle buyurdu: 'Allah ve melekler at etini yemeyi haram kılmıştır.'" ("Sahih-i Buhari" 5209')
  • "Hz. Muhammed (Sav), at, katır, eşek etini ve azı dişi bulunan her yırtıcı hayvanın etini yasak etti." (Ahmed b. Hanbel)

Dini açıdan at eti haram mı konusunda görüş birliği olmasa dahi birçok din alimi ve vatandaş tarafından at et yemek helal sayılmamaktadır.

İlgili İçerik: Antalya’da kırmızı et alarmı! Üretim azaldı, fiyatlar düşecek mi?

At Eti Haram Mi

At Eti Yasak Mı?

Farklı dini görüşlerin yer aldığı at eti yenir mi yenmez mi konusuyla birlikte ülkemizde at eti yasakları ile ilgili de cevap aranmaktadır.

Bu konuda direkt bir uygulama ve yaptırım olmamakla birlikte tüketilmesi de önerilmez.

At Eti Yenir Mi?

Ülkemizde at eti neden yenmiyor ya da neden tüketimi bu kadar az diye merak edenler bulunuyor. Bu karmaşık bir konu olduğu için tek ve kesin bir cevabı bulunmamaktadır. Bazıları için at eti haram olarak kabul edilmez bu yüzden de tüketilebilir.

Türkiye’de at eti tüketimi yaygın olmadığı için ve bazı mezheplerde de mekruh olarak değerlendirildiği için bu sorunun cevabı kişinin kendisine göre değişmektedir.

At Eti Zararlı Mı?

Fransa, İtalya, Japonya ve Çin gibi ülkelerde tüketimi çok olan at eti popüler de bir besin olarak görülmektedir. At etini tüketen ülkelerde bu besin, kırmızı et kategorisine girmektedir. Yağ oranının düşük ve protein oranının yüksek olması faydalı olarak düşünülmektedir.

At Etinin Zararları

Genel olarak sağlıklı bir besin olarak bilinip birçok ülkede tüketilen at etinin bazı sağlık sorunlarına yol açabileceği de unutulmamalıdır.

At etinin zararları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kalori bakımından yüksek olan at etini aşırı tüketmek kilo alımına sebep olabilir.
  • Atların Trichinella adlı parazite ev sahipliği yapma oranı yüksektir. Bu da insanlarda Trichinosis adı verilen bir enfeksiyona dönüşebilmektedir.

At eti haram mı sorusuyla birlikte diğer merak edilenlere de cevap verdik!

Muhabir: Duygu Tekin