Antalya Mevlevihanesi’nin doğusunda yer alan türbenin çevresini yabani otlar ve bakımsızlık dikkatlerden kaçmadı.  Antalya Mevlevihane’sini ve türbe ziyaretinde bulunmak isteyen vatandaşlar gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Türbe çevresinin temiz olması gerektiğini anlatan vatandaşlar, yetkilileri bu konuda göreve davet etti. Bu talep doğrultusunda yetkililer harekete geçti ve Antalya sınırları içerisinde yer alan türbeler dip bucak temizlendi. 

ZİYARETÇİ SAYISINDA ARTIŞ VAR

Ramazan ayı dolayısıyla Antalya’da vatandaşların yanı sıra turistler dini alanlara yönelik ziyaretlerini artırdı. Ziyaret edilen alanlar arasında yer alan ve büyük ilgi gören Zincirkıran Mehmet Bey Türbesi’nin çevresi bakımsızlığı dikkatlerden kaçmadı. Türbe ziyaretinde bulunan vatandaşlar, “Ramazan ayında yoğun ziyaretçi akınına uğrayan türbelerin çevreleri temizlenmeli. Bu konuda yetkililer üzerine düşen görevleri zamanında yerine getirmeli” şeklinde sitemde bulundular. www.antalyakorfez.com Haber Merkezi'nin konuya ilişkin haberinin ardından yetkililer harekete geçerek, türbe çevrelerinde dip bucak temizlik yapıldı. Antalya’da türbe ziyaretleri, bayrama saatler kala arttığı görüldü.

Antalya'nın en sevilen çocuk operası 'Rapunzel' tekrar perdede! Antalya'nın en sevilen çocuk operası 'Rapunzel' tekrar perdede!

ZİNCİRKIRAN MEHMET BEY TÜRBESİ HAKKINDA

Mevlevihane’nin doğusunda yer alan türbenin kitabesinden yapının 1377 yılında (Teke Beyi) Mübarizeddin Mehmet Bey tarafından oğlu Ali için inşa ettirildiği anlaşılmaktadır. Sekizgen gövdeli içte kubbe dıştan sekizgen külahla örtülüdür. Profilli silmeler ile rozetler içinde bitkisel bezekli süslemelere sahiptir. Portal kütlesinin üzerinde saçak kornişine yakın seviyede yekpare taştan oyulmuş halka şekilli bezeme elemanının Türbenin banisi olan Mübarizeddin Mehmet Bey’in Antalya’nın 1373 yılında Lusignanlar’dan geri alınması sırasında liman zincirlerini kırarak gösterdiği başarı neticesinde kendisine verilen “Zincirkıran” lakabına gönderme olduğu düşünülmektedir. Türbede Mübarizeddin Mehmet Bey, Oğlu Ali ve Mevlevi Şeyhi Mustafa Dede Efendi’nin  (Antalya Mevlevihanesi Şeyhi) sandukaları bulunur.


 

Muhabir: BÜLENT ÖNER