Akdeniz Üniversitesi ile Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KUTSO) ortaklığında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı destekleriyle hayata geçen “Batı Antalya Tropik Meyve Üretim ve Yaygınlaştırma Merkezi Projesi” kapsamında tropik türlerle ilgili araştırmalar sürüyor. Kumluca’da portakal üretimini ciddi derecede düşüreceği öngörülen yüksek kar marjlı tropik meyve üretimi için 4 dekar alanda 17 meyve türü inceleme altında. 

YENİ TÜRLER EKONOMİYE KAZANDIRILACAK

Antalya Kumluca’daki proje kapsamında, 4 dekarlık modern serada 17 tropik meyve türünün 39 çeşidiyle ilgili bölgede adaptasyonu araştırılıyor. Yeni türlerin Antalya ve ülke ekonomisine kazandırılmasının önemine dikkat çeken Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, yapılacak araştırmalarla bölgeye uygun yeni türlerin belirlendiğini ve söz konusu türlerin üretim aşamalarının netleştirildiğini ifade etti. 

Antalya tarım sektöründe acı gerçek su yüzüne çıktı! Filistin gibi mi olacağız? Antalya tarım sektöründe acı gerçek su yüzüne çıktı! Filistin gibi mi olacağız?

17 FARKLI TÜRDE 39 ÇEŞİT TROPİK MEYVE

Kumluca Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Öğr. Gör. Dr. Lokman Altınkaya, “Proje kapsamında serada mango, passiflora, guava, pitaya, papaya ve plantain grubu muzların çoğaltımları yapılarak demonstrasyon amaçlı dikimleri gerçekleştirildi. Diğer taraftan mango, karambola, çerimoya, white sapote, makadamiya fındığı, ice cream bean, jambolan ve zerdeçal gibi türlere ait 39 farklı çeşidin de adaptasyon çalışmaları devam etmektedir” diye konuştu.

TROPİKAL MEYVELER BÖLGEYE UYUM SAĞLADI 

Projenin ilk bölümünün bölgede tropikal üretiminin gelişimi için umut verdiğini vurgulayan Öğr. Gör. Dr. Lokman Altınkaya, “Proje kapsamında ilk izlenimimiz tropik meyvelerin başarılı bir şekilde bölgeye uyum sağlayacağı yönünde. Tropik meyvelerin tanınırlığı sağlanmış, öğrenci ve üreticilere bu konuda tam donanımlı eğitim verilmiştir. Adaptasyon ve demonstrasyon alanları kurulması ile bilinçli tropik meyve yetiştiriciliğinin yapılması, ülkeye yeni katma değeri yüksek türlerin kazandırılması sağlanmıştır. Kurulan bu merkez ile ar-ge faaliyetleri ve bölgenin bu konudaki bilincinin artması hedeflenmektedir” dedi.

Muhabir: VELİ AKOĞLU