Dünyanın en değerli baharatlarından biri olan safranın hasat dönemi başladı. Piyasa değeri 600 bin liraya kadar çıkan safranın 4 gramı ile 1 gram altının fiyatı aynı seviyeye geldi.

SAFRAN HASADI BAŞLADI

Dünyanın en değerli ürünleri arasında yer alan ve yılda 1 kez hasat yapılan safran, baharat olarak yemekleri tatlandırmasının yanında gıda, boya ve ilaç sanayinde sıklıkla kullanılıyor.

Yerlikaya’dan 1 Mayıs'ta görevli binlerce polise teşekkür mesajı Yerlikaya’dan 1 Mayıs'ta görevli binlerce polise teşekkür mesajı

BİR AVUÇ SAFRAN, 1 GRAM ALTIN FİYATI İLE EŞ DEĞER

Üretiminin güç olması nedeniyle fiyatı oldukça yüksek olan safranın kilosu internette 600 bin liraya satılıyor. Çiçek başı 3 dal çıkan ve 1 kilogram ağırlığa ulaşabilmesi için 450 bin dal toplanması gereken baharatın bir avuç içerisine sığan 4 gramı ile 1 gram altının fiyatı, aynı seviyeye geldi.

SAFRAN NERELERDE YETİŞİR?

Safranın üretim zorluğunu anlatan Gıda Mühendisleri Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, "Safran, dünyadaki en pahalı gıdalardan biri. Sadece belli bölgelerde yetiştirilebilen safran aslında bir çiçek. İran, Yunanistan, İspanya gibi ülkelerde yetiştiriliyor. Yetiştirmesi ve toplaması çok zahmetli" dedi.

10 GRAM SAFRAN 6 BİN LİRA

Çok hafif bir baharat oluduğunu söyleyen Manavoğlu, "10 gram fiyatı, 5 ila 6 bin liraya kadar çıktı. 1 çiçekte 3 safran kılı bulunmakta. 1 kilogram için ise 150 bin çiçekten 450 bin adet safran toplamanız gerekiyor. Bu kadar çiçeğin tamamen el işçiliği ile toplanması gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

PİYASADAKİ TAKLİT SAFRANA DİKKAT 

Piyasada çok fazla taklit ürün yer aldığını belirten Manavoğlu, "Safranın kullanımına baktığımızda, kendisinden binlerce kilogram fazla ağırlıktaki ürünlere rengini verebiliyor. Gıda, boya ve ilaç sanayinde oldukça kullanılıyor. Bu ürünün kilosunu 500 liraya, 1000 liraya bulmak imkansız. Ancak baktığımızda bu fiyatlarla da karşımıza çıkıyor. Mısır koçanlarını, Hindistan cevizi ipliklerini hatta at kıllarını bile boyayarak safran diye satışa sunuyorlar" diye konuştu. 

Kaynak: DHA